Promologo_edited_edited.png
  • Prim. Dr Emir Talirevic

Šest lijekova za srce i kako vam svaki od njih pomaže?

Liječnici danas imaju arsenal lijekova koje mogu prepisati kako bi pomogli svojim pacijentima u borbi protiv srčanih bolesti. Ako ste srčani bolesnik, možete očekivati uzimanje jednog ili više ovih jakih lijekova. Kao srčanom bolesniku, važno je da razumijete šta pojedini lijekovi rade i kako ih sigurno koristiti, često u kombinaciji. Kada se koriste na odgovarajući način i prema propisanom receptu, ovi lijekovi produžavaju količinu i kvalitetu života sprečavanjem srčanog i moždanog udara. Moderna terapija lijekovima za srce uključuje sljedećih ”velikih šest” lijekova:

1. Statini- za snižavanje LDL holesterola

Statini su prvi put uvedeni 1987. godine, a liječnici sada mogu odabrati sedam različitih lijekova, ovisno o potrebi pacijenata. Smanjuju nivo ”lošeg” LDL holesterola za 20 do 60 % , a također smanjuju upalu.Većina ljudi koji su imali srčani ili moždani udar, bypass operaciju, stent ili dijabetes trebali bi uzimati statine. Neki pacijenti sa visokim nivoom LDL-a, ali bez bolesti srca, trebali bi uzimati i statine.

2. Aspirin

Za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka Aspirin postoji već duže vrijeme i prvi put je otkriveno da ima kardiovaskularne koristi 1960-ih. Aspirin vam može pomoći u održavanju arterija otvorenim zbog svojih učinaka protiv zgrušavanja i protiv trombocita. Standardna doza za srčane bolesnike je 81 mg dnevno, što je jedna beba aspirin. Aspirin ima smisla za ljude koji već imaju samo faktore rizika. Ali kardiolog dr. Leslie Cho. Savjetuje ” trebali bismo naglasiti da se zaista ne preporučuje za primarnu prevenciju, osim ako ishemijska korist ne premašuje rizik od krvarenja.”


3. Klopidogrel

Za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka .

Ovaj se lijek smatra ”super-aspirinom” zbog svoje efikasnosti u sprečavanju nakupina trombocita, a često se koristi u kombinaciji s aspirinom. Za neke pacijente postoji povećani rizik od krvarenja, a liječnici će odmjeriti korist i rizik od ovog lijeka. Međutim, ako imate stent, kombinacija aspirina i klopidogrela neophodna je za sprečavanje zgrušavanja. Također se često koristi za pacijente sa pogorošnjem angine. Doktor Cho kaže da ako ste imali akutni koronarni sindrom, bolja opcija bi mogla biti Ticagrelor ili Prasugel.

4. Varfarin

Za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka .

Ovaj lijek je jače sredstvo protiv zgrušavanja od asirina i klopidogrela. Djeluje kao antikoagulant, ili sredstvo za razređivanje krvi. Varfarin se u prošlosti široko koristio za sprečavanje stvaranja ugrušaka ako imate atrijalnu fibrilaciju, umjetni srčćani zalistak ili ako imate krvne ugruške u nogama. Doktor Cho kaže da Warafin više nije prvi izbor lijekova za afib ili krvni ugrušak u nozi ili plućima. Primarno se koristi za bolesti srčanih zalistaka. A budući da komunicira sa drugim lijekovima i prehranom, zahtijeva pažljivo praćenje liječnika. “Lijek prve linije za afib (ovisno o bubrežnoj funkciji) su novi oralni antikoagulanti”, kaže ona.

5. Beta blokatori

Za liječenje srčanog zatajenja, a ponekad se koriste za snižavanje krvnog pritiska. Beta blokatori blokiraju efekte adrenalina koji se javlja kao odgovor na stresne situacije. Beta blokatori su propisani u liječenju ova četiri stanja: Angina, srčani udar, kongestivnog zatajenja srca, nenormalni srčani ritmovi. Doziranje ovih lijekova mora se prilagoditi željenom odgovoru. Liječnik će vas nadzirati zbog vrtoglavice (zbog niskog broja otkucaja srca) problema s bubrezima i jetrom.

6. ACE inhibitori

Za liječenje zatajenja srca i snižavanje krvnog pritiska.

Inhibitori ACE (enzima koji konvertuju angiotenzin) sprečavaju tijelo da proizvodi hormon angiotenzin koji sužava arteriju. Arterije se opuštaju ACE inhibitorima, što smanjuje krvni pritisak. Propisani su za pacijente sa kongestivnim zatajenjem srca, nedavnims rčanim udarom i onima s hipertenzijom. Zajedno ti lijekovi spašavaju živote sprečavanjem srčanog i moždanog udara. Šanse su da ćete uzeti jedan ili više ovih lijekova ako imate rizik od bolesti srca ili krvnih sudova. Obavezno poznajete svoje lijekove i slijedite upute liječnika. Morali biste surađivati s njima kako biste dobili sigurnu u efikasnu kombinaciju za vas.

Recent Posts

See All