Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Šta su male kvržice na rukama - i kako ih se možete riješiti?

Napokon je sezona kratkih rukava, ali vaše nadlaktice izgledaju poput pileće kože - sa mnogo malih tačkica.Tačkice liče na sitne kvržice nalik na prištiće zbog kojih se vaša koža pod rukom osjeća poput brusnog papira?


Te “sitne bubuljice” nazivaju se keratosis pilaris ili KP. Potpuno su bezopasne i super uobičajene.


Što je keratosis pilaris?

KP se javlja kada se keratin, protein u koži, nakuplja oko folikula dlake. Rezultat su grube, podignute kvrge koje mogu biti u boji kože, bijeloj, smeđoj ili crvenoj. To je osobito često na nadlakticama, ali može se pojaviti i na drugim mjestima, uključujući bedra ili lice.


Kvrge su češće kod djece i tinejdžera, koji ih često prerastu. Ali za neke pojedince KP ostaje i poslije puberteta. Osobe s ekcemom također će vjerojatnije iskusiti (ne baš radosne) radosti KP-a.
Liječenje keratosis pilaris

Ako vas KP muči, vaš bi prvi instinkt mogao biti da zgrabite piling i počnete ribati. Ali odmaknite se od pilinga.


Abrazivni pilinzi i četke za tijelo mogu potaknuti vašu kožu da stvori još više proteina koji uzrokuju KP.

Pa kako dobiti glatku kožu iz snova?

Uvijek je bolje hidratizirati nego pokušati izribati kvrge i bubuljice.


Preporučujemo vam ova tri sastojka, koja su dostupna u proizvodima koji se prodaju bez recepta i nalaze se u većini drogerija.


  • Ceramidi.

Ti proteini pomažu koži da zadrži vlagu. Kreme s keramidima mogu pomoći smanjiti hrapavost kod osoba s KP. (Sastojak također pomaže u borbi protiv ekcema, pa je dobar izbor ako imate posla s oba problema s kožom.)


  • Urea.

Urea je prirodna molekula koja pomaže otapanju proteina keratina koji gumira folikule. Ima ga u mnogim drogerijskim hidratantnim kremama. Vaš ljekar također može propisati kreme s većom koncentracijom uree.


  • Amonijev laktat.

Ovaj sastojak također pomaže u otapanju nakupina koje uzrokuju KP-ove i kontroliše kvrge i crvenilo. Pomalo je ljepljiv, upozorava, pa nije svima prvi izbor. Ali ako nemate sreće s keramidima ili ureom, vrijedi pokušati.


Savjeti za rješavanje KP-a

Riješenje KP-a zahtijeva malo strpljenja.


  • Koristite jednu od preporučenih hidratantnih krema svakodnevno tijekom četiri do šest sedmica.

  • Ako ne primijetite poboljšanje, isprobajte neku od ostalih krema

  • Ako TO NE uspije, možda ćete morati kombinirati dva sastojka ili potražiti dermatologa za opciju jače kreme na recept.


Jednom kada pronađete kremu koja vam odgovara, vjerovatno ćete je morati nastaviti koristiti kako biste kontrolisali kvržice i spriječili njihovo nastajanje.


Nekim osobama s KP više smeta crvenilo nego hrapavost - posebno onima svijetle puti i onima koji imaju KP na licu. U tim slučajevima laserski tretmani u dermatološkojnordinaciji mogu pomoći da izblijedi crveno.

PROMO&CME

COVIDINFO je resurs kliničkog znanja koji služi pacijentima i ljekarima i pruža  informativne članke, protokole i najbolje prakse utemeljene na konsenzusu svjetskih stručnjaka i najnovijih medicinskih informacija.

Kontakt

Tešanjska 24a

71000 Sarajevo

PROMO&CME

emina@mojaklinika.ba

Društvene mreže

Partneri projekta

© 2021 by PROMO&CME