Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

10 namirnica koje treba izbjegavati kod bolesti bubrega i dijabetesa

Vaši bubrezi su organi koji igraju nekoliko važnih uloga u vašem zdravlju. Pomažu u filtriranju krvi, uklanjanju otpadnih tvari, proizvodnji hormona, održavaju kosti jakim, reguliraju ravnotežu tekućina i krvni pritisak.


Nažalost, bubrezi se s vremenom mogu oštetiti i postati manje učinkoviti. To se obično naziva bubrežnom bolešću, a zahvaća približno 10% odraslih u svijetu.


Razni faktori i zdravstveni usovi, uključujući dijabetes, mogu povećati rizik od bolesti bubrega


Dugotrajna visoka razina šećera u krvi može oštetiti vaše krvne žile, uključujući one u bubrezima. Kao rezultat, oko 1 od 3 odrasle osobe s dijabetesom također ima bubrežnu bolest


Prehrambene smjernice za bubrežne bolesti i dijabetes variraju ovisno o stadiju bubrežne bolesti. Cilj je spriječiti nakupljanje različitih hemikalija, hranjivih tvari i otpadnih tvari u krvi kako bi se očuvala funkcija bubrega.


Osobe s bubrežnim bolestima i dijabetesom trebale bi nadzirati unos šećera i minerala natrija, kalija i fosfora.


Općenito, ljudi s bubrežnom bolešću ne bi trebali unositi više od 2.300 mg natrija.


Osobe s bubrežnom bolešću također bi trebale nadzirati unos proteina, jer se bubrezi mogu truditi filtrirati otpadne tvari iz metabolizma proteina. S druge strane, osobama s završnom fazom bubrega možda će trebati više proteina.


Prehrambene potrebe za osobe s bubrežnom bolešću variraju ovisno o težini bolesti. Vaš ljekar može vas savjetovati o vašim individualnim potrebama za proteinima i drugim hranjivim tvarima.


Evo 10 namirnica koje treba izbjegavati ako imate bubrežne bolesti i dijabetes.

1. Prerađeno meso


Prerađeno meso se proizvodi sušenjem, soljenjem, ili dimljenjem mesa kako bi se poboljšao njihov okus, tekstura i rok trajanja. Suho meso, delikatesno meso, kobasice i mesni proizvodi su neke od uobičajenih vrsta prerađenog mesa.


Budući da je prerađeno meso obično soljeno, ima visok udio natrija. Na primjer, standardna porcija suhog mesa (85 grama) sadrži ogromnih 1.430 mg natrija, što je gotovo 62% vaše dnevne doze natrija s bubrežnom bolešću.


Hrana s visokim udjelom natrija nije idealna za ljude s bubrežnim bolestima i dijabetesom, jer višak natrija može značajno naprezati bubrege. To može povisiti krvni pritisak i uzrokovati nakupljanje tekućine na mjestima poput zglobova te oko srca i pluća


Umjesto prerađenog mesa, odaberite posne mesne dijelove bez kože poput fileta pilećih prsa, koji sadrže manje natrija. Međutim, kao i kod svih namirnica bogatih proteinima, jedite ih umjereno na temelju vašeg stadija bubrežne bolesti.


Prerađeno meso sadrži puno natrija, što može značajno opteretiti vaše bubrege. Umjesto toga odaberite druge komade mesa bez kože i uživajte u njima umjereno.


2. Gazirana pića tamne boje

Gazirana piće, posebno sorte tamne boje, nisu idealne za osobe s bubrežnim bolestima i dijabetesom.Gazirana pića tamne boje sadrže fosfor koji se koristi za sprečavanje promjene boje, produženje roka trajanja i dodavanje okusa. Većina gaziranih pića tamne boje sadrži 90–180 mg fosfora u količinu od 355 ml.


Iako se ovo možda ne čini previše u usporedbi s dnevnom gornjom granicom, gazirana pića sadrže drugačiju vrstu fosfora nego što je prirodno u hrani. Nije vezan za bjelančevine, već se pojavljuje u obliku soli, što znači da se lakše apsorbira u vašu krv.


Zdravi bubrezi mogu lako ukloniti višak fosfora iz krvi, ali to nije slučaj kada imate bubrežnu bolest.


Visok nivo fosfora u krvi duže vrijeme može povećati rizik od srčanih bolesti, oslabiti kosti i povećati rizik od rane smrti.


Gazirana pića i druga pića zaslađena šećerom također su bogata dodanim šećerom. Ovo nije idealno za ljude koji imaju dijabetes, jer njihova tijela ne mogu pravilno regulirati razinu šećera u krvi.


Visoka razina šećera u krvi tijekom dužeg razdoblja može oštetiti vaše živce, dodatno oštetiti bubrege i povećati rizik od srčanih bolesti.


Umjesto sode, odaberite napitak s niskim udjelom šećera i fosfora, poput vode, nezaslađenog čaja ili gazirane vode infuzirane.


3. Voće s velikim udjelom kalija


Općenito, voće je zdravo i prepuno vitamina i minerala. Međutim, osobe s bubrežnim bolestima i dijabetesom možda će trebati ograničiti unos određenog voća - uglavnom onog s visokim udjelom šećera i kalija.


Ako imate bolest bubrega, vaše tijelo ne može pravilno ukloniti kalij, što može dovesti do povećane razine kalija u krvi, poznate i kao hiperkalemija. Ako se ovo stanje ne liječi, može uzrokovati umor, mišićnu slabost, probleme sa srcem, pa čak i smrt.


Voće bogato kalijem uključuje banane, avokado, marelice, kivi i naranče.


Primjerice, standardni avokado (201 grama) sadrži 975 mg kalija, što je više nego dvostruko više od sadržaja kalija u srednjoj banani (118 grama) i gotovo polovicu preporučenog dnevnog unosa kalija za osobe s bubrežnom bolešću (15).


Pokušajte smanjiti veličinu porcija ovog voća na četvrtinu avokada, četvrtinu banane i tako dalje, ako to dopušta ljekae ili nutricionista. Potrebe i ograničenja za kalijem kod svih su različiti, stoga zajedno sa svojim ljekarom odredite svoje sigurne granice.


Srećom, postoji puno zdravog voća s niskim udjelom kalija koje možete dodati prehrani umjereno, sve dok nadgledate unos ugljikohidrata. Grožđe, bobičasto voće, ananas, mango i jabuke nekoliko su primjera.
4. Suho voće

Suho voće nastaje uklanjanjem vode iz voća kroz različite procese. To stvara male, guste plodove bogate energijom i hranjivim tvarima.


Suho voće nije idealno za ljude s bubrežnim bolestima i dijabetesom jer sadrži puno šećera i minerala poput kalija.


Zapravo, samo pola šoljice (65 grama) suhih marelica sadrži oko 755 mg kalija.


Također, suho voće sadrži visoko probavljiv šećer, što nije idealno ako imate dijabetes.


5. Previše graha i leće

U većini slučajeva grah i leća smatraju se zdravima i prikladnima.
Međutim, za osobe s bubrežnim bolestima i dijabetesom grah i leća - i konzervirani i svježi - nisu idealni zbog relativno visokog sadržaja fosfora. Verzije u konzervi obično su također bogate natrijem.


Na primjer, 1 šoljica (185 grama) konzervirane leće sadrži 633 mg kalija i 309 mg fosfora.


Ako uživate u grahu i leći, još uvijek ih možete jesti u malim količinama, ali ne kao standardnu ​​ugljikohidratnu komponentu obroka.


Ako odaberete konzervirani grah i leću, odlučite se za verziju s niskim udjelom natrija ili bez dodavanja soli. Također, starija istraživanja sugeriraju da ispuštanje i ispiranje konzervirane hrane može smanjiti njihov sadržaj natrija za čak 33–80%, ovisno o proizvodu.


Drugi faktor koji treba uzeti u obzir je koliko kalija vaše tijelo apsorbira iz različitih izvora hrane. Samo se oko 40-50% fosfora apsorbira iz biljnih izvora, u usporedbi s do 70% iz životinjskih izvora.


Također postoje dokazi da biljna prehrana, koja se više oslanja na mahunarke, cjelovite žitarice, orašaste plodove i sjemenke za proteine, može usporiti napredovanje hronične bubrežne bolesti.


6. Pakirana hrana, instant obroci i brza hranaPakirana hrana, instant obroci i brza hrana obično sadrže puno natrija, što je jedan od razloga što nisu idealni za osobe s bubrežnim bolestima i dijabetesom.


Neki od primjera ove hrane su instant rezanci, smrznuta pizza, smrznuti obroci u kutiji i druge vrste jela u mikrovalnoj pećnici.


Ta je hrana također jako obrađena i često sadrži puno rafiniranih ugljikohidrata. To nije idealno ako imate dijabetes, jer se rafinirani ugljikohidrati brzo probavljaju i imaju tendenciju da povise razinu šećera u krvi.7. Voćni sokovi

Izbjegavajte voćne sokove i druga pića zaslađena šećerom ako imate bubrežne bolesti i dijabetes.


Ta pića imaju visok udio šećera koji može uzrokovati brze skokove šećera u krvi. To je zabrinjavajuće jer dijabetes utječe na sposobnost vašeg tijela da pravilno apsorbira šećer, a produljena visoka razina šećera u krvi može dovesti do različitih zdravstvenih komplikacijay


Osim toga, određeni voćni sokovi sadrže puno minerala poput kalija. Na primjer, šalica (240 ml) soka od naranče sadrži oko 443 mg kalija (26).8. Špinat, repa, blitva i neko drugo lisnato zeleno povrće


Razno lisnato zeleno povrće, poput špinata, blitve i zelenila repe, sadrži velike količine hranjivih sastojaka poput kalija.


Samo 1 šalica (30–38 grama) sirovog povrća sadrži 136–290 mg kalija.


Imajte na umu da se kad se ove lisnate povrće skuhaju, smanjuju na znatno manju veličinu, ali i dalje sadrže istu količinu kalija.


Dakle, ako imate bolest bubrega, bolje ih je jesti sirove, jer ćete ih na ovaj način vjerojatno pojesti manju. To je reklo, u redu je jesti ih kuhane, sve dok upravljate veličinom porcija.


Špinat, povrće poput cvekle, blitva i ostalo lisnato povrće također su bogati oksalnom kiselinom, organskim spojem koji može stvoriti oksalate nekad vezane za minerale poput kalcija.


Oksalati mogu stvarati bubrežne kamence kod osjetljivih ljudi. Osim što su bolni, bubrežni kamenci mogu dodatno oštetiti vaše bubrege i oslabiti njihovo funkcioniranje.9. Snack hrana


Snack hrana poput čipsa, krekera i pereca obično ima puno soli i rafiniranih ugljikohidrata, što ih čini neprikladnima za one koji imaju bubrežne bolesti i dijabetes.


Neke grickalice, poput čipsa, također sadrže puno minerala, poput kalija ili fosfora, bilo prirodno ili kao rezultat aditiva.


Na primjer, srednja (57 grama) vrećica čipsa od jednog obroka sadrži 682 mg kalija, 300 mg natrija i 87 mg fosfora (31).


Hranu za međuobroke treba ograničiti ili izbjegavati kao dio svake zdrave prehrane, posebno ako imate zdravstvena stanja poput bubrežnih bolesti i dijabetesa. Umjesto toga, eksperimentirajte s grickalicama ugodnim za hranjenje dijabetesa.


10. Krompir i batat


Krompir i batat sadrže puno kalija, što može zabrinuti ljude s bubrežnim bolestima, posebno onima s kasnom fazom bubrežne bolesti.


Primjerice, srednje pečeni krompir (156 grama) sadrži 610 mg kalija, a standardni pečeni slatki krumpir (114 grama) sadrži 541 mg kalija


Međutim, krompir i batat mogu se namočiti ili izlužiti kako bi se značajno smanjio njihov sadržaj kalija.


U jednoj je studiji kuhanje malih, tankih komadića krompira barem 10 minuta smanjilo njihov sadržaj kalija za oko 50%.


U drugoj studiji, namakanje krompira nakon kuhanja smanjilo je sadržaj kalija za čak 70%, što je rezultiralo razinom kalija pogodnom za osobe s bubrežnom bolešću.


I za kraj..

Ako imate bolest bubrega i dijabetes, najbolje je ograničiti unos određenih hranjivih sastojaka, uključujući ugljikohidrate, natrij, kalij i fosfor.


Vaša ograničenja prehrane za bubrežne bolesti i dijabetes ovise o vašoj fazi bubrežne bolesti. Ipak, ograničavanje ovih hranjivih sastojaka može biti korisno bez obzira što će vam omogućiti da bolje upravljate stanjem i smanjite vjerojatnost da će se vremenom pogoršati.


Svakako razgovarajte sa zdravstvenim radnikom i ljekarom o specijaliziranim preporukama koje se temelje na vašoj fazi bubrežne bolesti.