Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

10 znakova hormonskog disbalansa

Niko ne želi biti rob svojih hormona, ali kako znati jesu li van sinhronizacije i šta možete učiniti da vratite ravnotežu?


Hormonska neravnoteža može biti kriva za niz neželjenih simptoma od umora ili debljanja do svrbeža kože ili lošeg raspoloženja.


Hormoni su hemikalije koje proizvode žlijezde u endokrinom sistemu i puštaju se u krvotok. Neravnoteža se javlja kada hormona ima previše ili premalo.


Vaši hormoni su važni za regulaciju mnogih različitih procesa u tijelu, uključujući apetit i metabolizam, cikluse spavanja, reproduktivne cikluse i spolnu funkciju, tjelesnu temperaturu i raspoloženje.


Stoga ne čudi da i najmanja neravnoteža može imati primetni efekat na vaše cjelokupno zdravlje i blagostanje.


Razina hormona prirodno varira u različitim životnim fazama, najočitije u pubertetu i kod žena tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze. Na njih mogu utjecati i način života i određena zdravstvena stanja.


Ono što je važno je primijetiti sve simptome i provjeriti ih kod kvalificiranog zdravstvenog radnika kako biste dobili odgovarajuće liječenje, bilo da se radi o upotrebi lijekova ili dopunskih terapija ili promjeni načina života, kako biste uspostavili ravnotežu i svoje dobro zdravlje.


Evo 10 znakova hormonske neravnoteže na koje treba paziti i šta možete učiniti s njima:


1. Promjene raspoloženja:

Ženski spolni hormon estrogen djeluje na neurotransmitere u mozgu, uključujući serotonin (hemikalija koja pojačava raspoloženje). Fluktuacije estrogena mogu izazvati predmenstrualni sindrom (PMS) ili depresivno raspoloženje tokom perimenopauze (faza prije nego što menstruacije potpuno prestanu) i menopauze.


Što učiniti

Ako vam osjećaj slabosti ili uznemirenosti značajno ometa svakodnevni život, onda se mijenjaju prehrana i način života, kao što su vježbanje, pijenje manje alkohola i odvikavanje od pušenja, biljni lijekovi (poput kantariona) i hormoni zamjenska terapija (HRT), ako ste u perimenopauzi ili menopauzi, može poboljšati vaše raspoloženje. Vođenje dnevnika simptoma također će pomoći vama i vašem ljekaru da utvrde mogu li za to biti krive hormonalne promjene.


2. Jake ili bolne mensturacije:

Ako su vaši ciklusi popraćeni drugim simptomima kao što su bolovi u trbuhu, česta potreba za mokrenjem, bolovi u donjem dijelu leđa, zatvor i bolni odnosi, možda imate miome. Miomi su nekancerozni izrasline koje se razvijaju u ili oko maternice. Tačan uzrok nije poznat, iako se smatra da ih stimulira estrogen, a porodična anamneza takođe može povećati rizik.


Što učiniti

Ako imate simptome, obratite se kvalificiranom zdravstvenomljekaru koji može propisati lijekove za smanjenje mioma. U težim slučajevima ili ako lijekovi ne riješe problem, može se razmotriti operacija za njihovo uklanjanje.


3. Nizak libido:

Nizak libido je posebno čest kod žena koje prolaze kroz perimenopauzu ili menopauzu zbog pada nivoa estrogena i testosterona (iako poznati kao muški hormon, žene imaju i testosteron). Ostali simptomi menopauze poput noćnog znojenja, umora, lošeg raspoloženja i anksioznosti također mogu imati utjecaja na vaš seksualni život.


Što učiniti

Ako prolazite kroz menopauzu, možda ćete se poželjeti posavjetovati sa svojim ginekologom o isprobavanju testosterona kao dijela HRT-a. Ovo može poboljšati vaš libido, kao i povećati vaše raspoloženje i nivo energije. Daje se u vrlo malim dozama kao gel nanesen na kožu.


4. Nesanica i nekvalitetan san:

Tokom perimenopauze i menopauze jajnici postupno proizvode manje estrogena i progesterona koji promoviraju san. Pad nivoa estrogena takođe može doprinijeti noćnom znojenju koje remeti vaš san, doprinoseći umoru i nedostatku energije.


Šta učiniti

Prvi korak je postavljanje tačne dijagnoze. Ako prolazite kroz perimenopauzu ili menopauzu, razgovarajte sa svojim ljekarom o blagodatima HRT-a koji će obnoviti nivo estrogena i progestogena. Također možete raditi praktične stvari za poboljšanje sna, poput nošenja pamučne noćne odjeće, korištenja pamučnih posteljina, održavanja spavaće sobe hladnim i što tamnijim, bavljenja vježbom i smanjenja unosa alkohola i kofeina.


5. Neobjašnjivo debljanje:

Brojni poremećaji povezani sa hormonima mogu uzrokovati debljanje, uključujući nedovoljno aktivnu štitnjaču (kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače koji reguliraju metabolizam), sindrom policističnih jajnika (PCOS) (problem povezan sa hormonima koji uzrokuje male ciste na jajnicima) i menopauza (što rezultira hormonalnim promjenama koje mogu povećati vjerovatnoću debljanja oko trbuha).


Što učiniti

Ako imate neobjašnjivo debljanje, bez promjene u načinu prehrane ili vježbanja, možda ćete poželjeti konsultirati se sa svojim ginekologom kako biste provjerili postoje li stanja poput problema sa štitnjačom ili cista na jajnicima. Ako prolazite kroz menopauzu, možda ćete htjeti razgovarati sa svojim ljekarom o blagodatima HRT-a. Neke žene vjeruju da HRT uzrokuje debljanje, ali nema dokaza koji to potkrepljuju.


6. Problemi s kožom:

Hronične odrasle akne mogu biti znak niskog nivoa estrogena i progesterona i visokog nivoa androgenih hormona, a mogu ukazivati ​​i na sindrom policističnih jajnika. Slično tome, hormonska neravnoteža tokom trudnoće ili menopauze može uzrokovati svrbež kože, dok je suha koža simptom menopauze ili problema sa štitnjačom.


Što učiniti

Ako vjerujete da je trajni problem kože uzrokovan hormonskom ravnotežom, možete se obratiti ginekologu kako bi dijagnosticirali i liječili osnovni problem.


7. Problemi s plodnošću:

Hormonska neravnoteža jedan je od vodećih uzroka ženske neplodnosti, a s promjenom nivoa hormona, plodnost žene prirodno opada nakon 35. godine. Visok nivo folikul-stimulirajućeg hormona (FSH) može smanjiti šanse žene da dobije trudna, dok nizak nivo luteinizirajućeg hormona (LH), koji stimulira jajnike da oslobode jajnu ćeliju i počnu proizvoditi progesteron, takođe može uzrokovati probleme s plodnošću. Rana menopauza i druga stanja povezana sa hormonima, poput PCOS, utjecati će na vašu plodnost.


Što učiniti

Vaš ljekar opće prakse može ugovoriti krvni test za provjeru razina FSH i LH, a ako već godinu dana pokušavate zatrudnjeti ili manje vremena ako ste stariji od 35 godina, možete razmotriti posjet ginekologu radi dijagnoze bilo koji osnovni uzrok vaših poteškoća sa začećem.


8. Glavobolje

Mnoge žene pate od glavobolje zbog hormonalnih promjena tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze.


Što učiniti

Vođenje dnevnika simptoma pomoći će vama i vašem ljekaru da prepoznaju okidače vaših glavobolja. Jedenje malih, čestih međuobroka i pridržavanje redovnog načina spavanja mogu pomoći. Ako imate redovite napade, ljekar vam može propisati lijekove protiv migrene ili uzimanje kontracepcijskih tableta ili HRT može pomoći.


9. Slabe kosti

Pad nivoa estrogena tokom perimenopauze i menopauze može prouzrokovati gubitak gustoće kostiju.


Šta učiniti

Često žene ne shvate da imaju lomljive kosti dok ne pretrpe frakturu, zbog čega je važno usvojiti promjene u načinu života kako biste poboljšali zdravlje kostiju kako dostignete srednju dob i kasnije. Vežbanje s težinom, poput trčanja, tenisa ili plesa, zdrava prehrana koja uključuje izvore kalcijuma i vitamina D i uzimanje HRT-a za rješavanje simptoma menopauze mogu biti korisni.


Suhoća vagine

Suhoća rodnice najčešće je uzrokovana padom nivoa estrogena, posebno tokom perimenopauze i menopauze. Uzimanje kontracepcijskih pilula ili antidepresiva takođe može promijeniti nivo hormona, što rezultira problemom.


Šta učiniti

Praktični koraci mogu uključivati ​​pranje sapunima bez parfema i upotrebu maziva na bazi vode. Ako su vaši simptomi posljedica menopauze, tada će vam HRT pomoći povećanjem razine estrogena.