Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

11 uzroka koji dovode do oštećenja jetre

Jetra obavlja više od 500 važnih funkcija za tijelo. Od sinteze proteina do metabolizma masti, jetra je sjedište različitih biohemijskih reakcija. Proces detoksikacije tijela događa se u jetri i tu se pohranjuju vitamini i minerali. Budući da je organ važan za svakodnevno funkcioniranje tijela, na njega mogu utjecati mnoge aktivnosti kojima se prepuštamo. Tako da hrana koju jedemo, stvari koje pijemo, navike kojih se pridržavamo utječu na zdravlje naše jetre.Nedovoljan unos vode

Voda pomaže u detoksikaciji tijela. Dehidracija utječe na tijelo jer naša tijela čine 75% vode. Jetri trebaju dovoljne količine tekućine da bi ostala učinkovita, a pijenje manje od potrebne količine dovest će do problema s jetrom. Konzumacija vode pomaže jetri da zadrži svoje rezerve, a dehidracija dovodi do povećanog rizika od bolesti.


Konzumacija alkohola

Ne trebate piti prekomjerne količine alkohola da biste vidjeli njegove štetne učinke na tijelo. Svako tijelo ima različitu reakciju i prag na alkohol, a ono što se kod jedne osobe može pretjerati može izazvati reakciju kod druge. Puno ovisi o tome kolika je upala već prisutna i koliko je jetra već premorena. Prekomjerna količina upale može pokrenuti cirozu i bolesti jetre. Najbolje je piti umjereno i ograničiti učestalost konzumiranja alkohola.


Pušenje cigareta

Ne samo rak pluća, već je čak i rak jetre povezan s pušenjem. Dim koji se udiše zbog sagorijevanja duhana utječe na jetru. Oksidativni stres koji cigaretni dim uzrokuje ogroman je i pritiska jetru da detoksicira krv. To oslobađa štetne hemikalije u tijelu i na kraju dovodi do raka jetre.


Prekomjerna težina

Težina veća od idealne težine znači da ima previše masnog tkiva ili masnih stanica. Oni oslobađaju otrovne proteine ​​koji štete jetrenom tkivu. Pretilost može oštetiti jetru slično kao i konzumacija alkohola, pa čak i dovesti do raka jetre.


Dijeta s visokim udjelom šećera

Previše šećera je loše za zdravlje. Budući da je jetra zadužena za metabolizam glukoze, previše šećera uzrokuje nakupljanje masti na jetri. Iako se sve stanice u tijelu mogu brinuti o molekulama glukoze, samo stanice jetre mogu podnijeti fruktozu. Fruktoza je dio svih kola i većine prerađenih prehrambenih proizvoda. Česta i trajna konzumacija fruktoze može dovesti do nepovratnih oštećenja jetre. Okrenite se prirodnim šećerima za željom za slatkim i izbjegavajte prerađenu hranu.


Jesti "jake" večere

Jetra većinu svog posla obavlja noću. Jedenje bogate i teške hrane neposredno prije spavanja stvara dodatni pritisak na jetru što dovodi do oštećenja tokom određenog vremenskog razdoblja. Da biste zaštitili jetru, navečer možete pojesti mrkvu ili cveklu, namjernice koje imaju impresivna svojstva čišćenja jetre. Oni očiste organ i čak pomažu u njegovoj obnovi.


Ishrana koja uključuje previše masti

Gotovo sva pakirana i prerađena hrana sadrži trans masti. Oni su odgovorni za povišenje razine lošeg holesterola u tijelu i dovode do problema sa srcem. Sljedeći štetni učinak trans masti je što smanjuju razinu dobrog holesterola. Pronađene u pečenim proizvodima, kokicama za mikrovalnu te predpakiranim i prženim jelima, transmasti se također mogu naći i u restoranskim jelima s obzirom da određeni restorani ne mjenjaju redovno ulje u fritezama u kojima peku hranu.


Nezaštićeni seksualni odnosi

Oni koji se upuštaju u nezaštićene seksualne odnose imaju veći rizik od oštećenja jetre. Najveći krivac je hepatitis - potencijalno fatalna bolest jetre koja se prenosi seksualno. Da biste zaštitili jetru, koristite kondome i uvijek prakticirajte siguran seks bez obzira imate li stalne ili više partnera.


Lijekovi

Bilo da se radi o lijekovima koji se mogu kupiti bez recepta ili o propisanim ili čak biljnim dodacima, svaki lijek razgrađuje jetra i tako utječe na zdravlje jetre. U većini slučajeva nema negativnog utjecaja na jetru, ali ako se lijekovi uzimaju u velikim dozama ili se previše lijekova međusobno pomiješa, to može naštetiti jetri.Sjedilački način života

Vježbanje je povezano s boljim cjelokupnim zdravljem, ali također posebno pomaže jetri. Sagorijevanje kalorija dovodi do znojenja što pomaže tijelu da se detoksicira, pružajući tako ruku pomoći jetri. Vježbajte najmanje tri do četiri puta sedmično, pa čak i pola sata brzog hoda dnevno, dovoljno da održavate tijelo u dobroj formi.


Preskakanje redovnog ljekarskog pregleda

Dok većina ljudi rade redovite kontrole holesterola, krvnog pritiska i srca, mnogi preskaču test funkcije jetre koji provjerava zdravlje jetre. Čak i oni koji ne konzumiraju alkohol, moraju redovito kontrolirati jetru, jer mnoga stanja jetre nisu povezana s alkoholom i ne pokazuju simptome oštećenja dok ne bude prekasno.I za kraj..

Bez obzira konzumirate li alkohol ili ne, morate pripaziti što jedete ili pijete kako biste održali jetru u dobroj formi. Redovito obavljajte kontrole kako biste izbjegli ozbiljne komplikacije. Smanjite konzumaciju alkohola, prestanite pušiti i redovito vježbajte kako biste poboljšali zdravlje jetre. Hidratizirajte se pijući dovoljne količine vode, i izbjegavajte stres :)

6 views