Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

5 vitamina koji su vam potrebni

Updated: Jan 12

Jednostavne promjene u vašoj dnevnoj prehrani mogu vam dati punu količinu vitamina koji su vam potrebni.Srećom za nas, za razliku od naših predaka, mi nismo toliko zabrinuti zbog ozbiljnijih poremećaja nedostataka vitamina.Više smo informisani o tome šta je dobro za nas.

Poboljšanom distribucijom imamo veću dostupnost zdravoj hrani. Smislili smo načine za dodavanje vitamina u hranu u kojoj ih već nema. A ako sudjelujemo u uravnoteženoj prehrani, uglavnom dobijamo zdraviju dozu potrebnih vitamina.


“Ali to još uvijek ne garantuje da će svi dobiti se osnovne vitamine i minerale potrebne za zaštitu od hroničnih zdravstvenih problema”, kaže dijetetičar Mira Ilić.“Određena zdravstvena stanja, ekonomski ili demografski faktori koji utječu na pristup hrani, životnim stadijima i posebnim dijetama mogu povećati rizik od nedostatka vitamina koji mogu ugroziti vaše zdravlje.” Ovdje dr. Ilić objašnjava vitamine s povećanim rizikom za neadekvatan unos, a ako vam nedostaju, možete ih dodati u prehranu.”

Vitamin B12 (kobalamin)

Zašto vam je potreban- vitamin B12 vam pomaže da živci i krvne ćelije budu zdrave, a pomaže u stvaranju energije i DNK u vašem tijelu.Morate biti sposobni pravilno ga apsorbirati da biste ostvarili ove pogodnosti.Kako starite, imate manje kiseline u želucu da razgrađuje proteine i oslobađa vitamin B12 iz hrane.Također, stanje poput Kronove bolesti ili lijekova kao što su inhibitor protonske pumpe, H2 blokatori i lijek za dijabetes metformin mogu ometati absorpciju.

Kako doći do njega-?

Osobe starije od 50 godina ili osobe kojima prijeti da imaju manje od dovoljne količine vitamina B12 trebaju pitati liječnika da li trebaju uzimati dodatak. Ali obično B12 možete dobiti u hrani poput:

  • Ribe poput tune, lososa i pastrmke,

  • Školjke,

  • Meso,

  • Perad,

  • Jaja,

  • Mlijeko,

  • Mliječni proizvodi poput sira i nemasnog običnog grčkog jogurta,

  • Sojino mlijeko.

“Za vegetarijance i vegane – možda ćete biti izloženi riziku od unosa premalo B12 u ishranu”, kaže dr. Ilić.“Obogaćena hrana može biti dobar izvor. Samo izbjegavajte slatke stvari.”

Folat i folna kiselina

Zašto vam je potreban?

Folar je opći pojam koji se koristi za opisivanje mnogih različitih oblika vitamina B9.Vitamin B9 jedan je od osam vitamina B skupine. Važan je za stavaranje crvenih krvnih zrnaca i za zdrav rast i funkciju ćelija. A posebno je važno za žene da unose folate tokom prve tri sedmice trudnoće kako bi spriječili urođene nedostatke.Folna kiselina je sintetički oblik folata koji se koristi u dodacima i obogaćenoj hrani.(Utvrđivanje je postupak kojim se vitamini i minerali dodaju u hranu.)


Kako doći do njega?

Nekima može biti teško dobiti dnevnu preporučenu količinu folata samo hranom. “Imajte na umu da mnogi od nas još uvijek ne konzumiraju dovoljno voća, povrća i mahunarki- naših najboljih izvora folata”, kaže dr. Ilić.“Povećanje dnevne potrošnje može biti lakše nego što mislite.”Više folata možete dobiti prirodno jednostavno povećavanjem unosa ove hrane:

Zeleno povrće, voće- posebno agrumi, dinje i jagode. Voćni sok(sa što manje šećera). Mahunarke poput suhog graha, sočiva i graška. Budući da nam je bila potrebna dodatna pomoć u unošenju pune količine folata i folne kiseline u našu prehranu, američka uprava za hranu i lijekove (FDA) također zahtijeva dodavanje folne kiseline za obogaćivanje sljedeće hrane(ako je obogaćena, bit će navedena na etiketama). Posebni hljeb. Izabrane žitarice. Brašno. Kokuruzni obrok. Tjestenine. Pirinač. Ostali proizvodi od žitarica (pročitajte etikete da biste vidjeli da li uključuju folnu kiselinu).

Vitamin D

Unos dovoljne količine vitamina D presudan je za vaše tijelo da apsorbira kalcij potreban za zdrave kosti i zube. Nedostatak vitamina D povezan je i sa određenim karcinomima i bolestima srca. Ali za razliku od ostalih vitamina, naš glavni izvor vitamina D nije hrana, nego sunce.Dakle, faktori rizika za nizak nivo vitamina D uključuju život na visokim geografskim šiframa, visoku razinu zagađenosti zraka ili gradskog smoga, gustu oblačnost, odjeću koja uvijek prekriva vašu kožu i liberalnu zaštitu od sunca (iako su oba vrlo važna za zaštitu kože od oštećenja od sunca) i tamnija pigmentacija kože. Kako doći do njega? Mnoge namirnice koje su obogaćene vitaminom D, uključujući sok od naranče, mlijeko i žitarce za doručak. Prirodni izvori vitamina D uključuju masne ribe kao što su: Losos, tuna, sardine, gljive, jaja.Ako ne jedete ribu ili ako vam ta hrana nije dostupna, razgovarajte sa svojim liječnikom o dodatku vitamina D.

Vitamin B6

Vitamin B6 dio je gotovo 200 biohemijskih reakcija u ljudskom tijelu, ali najpoznatiji je po svojoj ulozi u regulaciji vašeg sna, apetita i raspoloženja.Igra ključnu ulogu u kognitivnim sposobnostima i imunološkoj funkciji, a pomaže vam i u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Iako je nedostatak rijedak, mnogi od nas (posebno stariji) ne dobijaju preporučenu dnevnu dozu (RDA) za vitamin B6.

Kako doći do njega? Kombinacija mesa, cjelovitih žitarica, povrća i orašastih plodova može vam pomoći.Ostale namirnice bogate B6 uključuju: pečeni krompir, banane, piletinu, grah.

Vitamin A

Vitamin A je važan za vid, zdravu kožu i imunitet. Nalazi se u unaprijed formiranom vitaminu A i beta- karotenu koji vaše tijelo pretvara u aktivni oblik vitamina A.Kako doći do njega? Zeleno povrće i narančasto ili žuto povrće i voće dobar su izvor beta- karotena: Šargarepa,slatki krompir, zimska tikvica, brokula.Ostale namirnice bogate vitaminom A: Jaja, mlijeko, puter, sir, jetra.”Uz zdravu, uravnoteženu prehranu koja uključuje dodavanje hrane koja prirodno sadrži vitamine koji vam nedostaju, obogaćenu hranu i suplemente u nekim slučajevima, ” kaže Ilić, “možete postići brz unost vitamina.”


7 views

Recent Posts

See All