Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

9 dodataka za artritis

Istraživanja nisu uvijek išla u korak s popularnošću dodataka prehrani. No, više prirodnih lijekova ispituje se u dobro osmišljenim kliničkim ispitivanjima.


Donosimo devet dodataka koji imaju potporu nauci i pokazali su se učinkovitima u liječenju reumatoidnog artritisa (RA), osteoartritisa (OA) i stanja povezanih s artritisom.


1. SAM-e (S-adenozilmetionin)

Kako djeluje: SAM-e djeluje analgetski (ublažava bol) i ima protuupalna svojstva. Može stimulirati rast hrskavice, a također utječe na neurotransmitere, poput serotonina, koji smanjuju percepciju boli. Dvije su studije pokazale da ublažava simptome OA jednako učinkovito kao nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) s manje nuspojava i dužom korisnošću.


Najbolje za: osteoartritis

Također se koristi za: fibromialgiju


2. Boswellia Serrate (indijski tamjan)

Kako djeluje: Aktivne komponente (bosveličke kiseline) djeluju protuupalno i analgetski (ublažavaju bol). Također može pomoći u sprječavanju gubitka hrskavice i inhibiranju autoimunog procesa. U studiji iz 2008. godine, ekstrakt, poznat i kao Loxin 5, značajno je poboljšao bol i funkciju OA u roku od sedam dana. Indijska studija također je otkrila da je usporila oštećenje hrskavice nakon tri mjeseca upotrebe.


Najbolje za: osteoartritis


3.Kapsaicin (Capsicum frutescens)

Kako djeluje: Kapsaicin privremeno smanjuje supstancu P, prijenosnik boli. Njegova svojstva ublažavanja boli pokazala su se u mnogim studijama, uključujući studiju iz 2010. objavljenu u Phytotherapy Research, koja je otkrila 50-postotno smanjenje bolova u zglobovima nakon tri sedmice korištenja. Dostupan je u obliku topikalne kreme, gela ili flastera.


Najbolje za: osteoartritis

Također se koristi za: reumatoidni artritis i fibromialgiju


4. Kurkuma / kurkumin (Curcuma longa)

Kako djeluje: Kurkumin je hemikalija u kurkumi koja može smanjiti bol u zglobovima i oticanje blokirajući upalne citokine i enzime. Kliničko ispitivanje iz 2010. godine s korištenjem dodatka kurkume pokazalo je dugoročno poboljšanje boli i funkcije u bolesnika s OA koljena. Mala studija iz 2012. godine koja je koristila kurkuminski proizvod, BCM-95, pokazala je više smanjenih bolova i oteklina u zglobovima kod pacijenata s aktivnim RA u usporedbi s natrijevim diklofenakom.


Najbolje za: osteoartritis

Također se koristi za: reumatoidni artritis


5. Neaponificirani sastojci avokada i soje (ASU)

Kako djeluje: ASU blokira proupalne hemikalije, sprječava propadanje sinovijalnih stanica koje postavljaju zglobove i može pomoći u obnavljanju normalnog vezivnog tkiva. Veliko trogodišnje istraživanje objavljeno 2013. pokazalo je da je ASU značajno smanjio progresiju OA kuka u usporedbi s placebom. Meta-analiza iz 2008. otkrila je da je ASU poboljšao simptome OA kuka i koljena te smanjio ili eliminirao upotrebu NSAID-a.


Najbolje za: osteoartritis


6.Mačja kandža (Uncaria tomentosa)

Kako djeluje: Mačja kandža je protuupalno sredstvo koje inhibira faktor nekroze tumora (TNF), meta snažnih RA lijekova. Sadrži i spojeve koji mogu koristiti imunološkom sustavu. Malo ispitivanje iz 2002. pokazalo je da smanjuje bol i otekline u zglobovima za više od 50 posto u usporedbi s placebom. Potražite marku koja ne sadrži tetracikličke oksindol alkaloide.


Najbolje za: reumatoidni artritis


7.Riblje ulje (omega-3 masne kiseline EPA i DHA)

Kako djeluje: Omega-3 blokiraju upalne citokine i prostaglandine, a tijelo ih pretvara u moćne protuupalne hemikalije zvane Resovins. EPA i DHA opsežno su proučavani za RA i desetke drugih upalnih stanja. Meta-analiza iz 2010. otkrila je da je riblje ulje značajno smanjilo osjetljivost i ukočenost zglobova u bolesnika s RA i smanjilo ili eliminiralo uporabu NSAID-a.


Najbolje za: reumatoidni artritis

Također se koristi za: osteoartritis, Sjögrenov sindrom


8. Gama linolenska kiselina (GLA)

Kako djeluje: GLA je omega-6 masna kiselina koju tijelo pretvara u protuupalne hemikalije. U jednom ispitivanju, 56 pacijenata s aktivnim RA pokazalo je značajno poboljšanje bolova u zglobovima, ukočenosti i čvrstoće stiska nakon šest mjeseci te progresivno poboljšanje kontrole aktivnosti bolesti nakon godinu dana. Manje istraživanje pokazalo je da kombinacija GLA i ribljeg ulja značajno smanjuje potrebu za konvencionalnim sredstvima za ublažavanje boli.


Najbolje za: reumatoidni artritis


9.Đumbir

Kako djeluje: Dokazano je da đumbir ima protuupalna svojstva slična ibuprofenu i inhibitorima COX-2. U studiji iz 2012. godine, specijalizirani ekstrakt đumbira smanjio je upalne reakcije u RA jednako učinkovito kao i steroidi. Ranije studije pokazale su da je uzimanje određenog ekstrakta četiri puta dnevno smanjilo bolove od osteoartritisa u koljenu nakon tri mjeseca liječenja, a drugo uzimano dva puta dnevno djelovalo je jednako dobro kao i ibuprofen tri puta dnevno kod OA bolova u kuku i koljenu.


Najbolje za: reumatoidni artritis i osteoartritis