Promologo_edited_edited.png
 • Promo&CME

Ciste u dojkama

Ciste u dojke su vrećice ispunjene tekućinom koje su obično nekancerogene. Ponekad ih možete osjetiti, pogotovo ako postanu bolni nekoliko dana prije menstrualnog ciklusa. U većini slučajeva ciste dojke ne trebaju liječenje.
Šta je cista dojke?

Cista dojke je nekancerozna (benigna) vrećica u dojci ispunjena tekućinom. Pojavljuje se kada tekućina ispuni praznu mliječnu žlijezdu. Neke su ciste premale da bi se mogle osjetiti, dok druge narastu i do nekoliko centimetara - dovoljno velike da vam bude neugodno. Skupine cista mogu se stvoriti u jednoj dojci ili u obje.


Koliko su česte ciste na dojkama?

Ciste na dojkama su uobičajene, posebno za žene u kasnijim godinama trudnoće. Lako ih je zamijeniti s kvržicom koja bi mogla biti rak. Otprilike četvrtina masa dojke ispada cista.


Ko dobiva ciste na dojkama?


Vjerojatnije je da ćete dobiti ciste na dojkama ako imate:

 • Između 35 i 50 godina.

 • Premenopauza (još uvijek imate menstrualni ciklus).

 • Postmenopauza (više nemate menstrualni ciklus), ali uzimate hormonsku terapiju.


SIMPTOMI I UZROCI

Što uzrokuje ciste na dojkama?

Točan uzrok cista na dojkama još uvijek nije poznat. Stručnjaci vjeruju da bi hormonske fluktuacije mogle uzrokovati njihovo stvaranje. Ciste na dojkama obično se ne razvijaju u žena nakon menopauze, kada se razina estrogena smanjuje.


Koji su simptomi ciste na dojci?

Ako imate cistu na dojci, možete osjetiti kvržicu koja je:

 • Mekana ili tvrda.

 • Okrugla i glatka.

 • Bolna, posebno prije menstrualnog ciklusa.

 • Lako se pomiče ispod kože.

DIJAGNOSTIKA I TESTOVI

Kako se dijagnosticiraju ciste dojke?

Ljekari često pronalaze ciste na dojkama tokom rutinskih mamografskih pretraga kojima se utvrđuje rak dojke. Ali veliku cistu dojke možete otkriti i sami.


Tokom kliničkog pregleda vaš ljekar može reći osjeća li kvržicu, potencijalnu cistu cistu. Kako biste vidjeli je li kvržica čvrsta ili napunjena tekućinom trebati će vam mamografija ili ultrazvuk.


Koje su različite vrste cisti na dojkama?

Postoje tri vrste cista na dojkama:


 1. Jednostavna cista dojke: U potpunosti ispunjene tekućinom, jednostavne ciste uvijek su nekancerogene.

 2. Komplicirana cista dojke: Komplicirana cista ima nekoliko čvrstih fragmenata koji plutaju u tekućini. Vaš ljekar možda će htjeti izvršiti aspiraciju ciste dojke ili biopsiju (povlačenje tekućine iglom za analizu).

 3. Složena cista dojke: Ova vrsta ciste zabrinjava jer se čini da ima neko čvrsto tkivo, koje bi moglo biti kancerogeno. Ako imate ovu vrstu ciste, vaš će ljekar napraviti biopsiju.


Može li cista dojke biti karcinom?

Rijetko je, ali nije nemoguće da cista dojke sadrži stanice raka. Kompleksne ciste dojke najviše zabrinjavaju.


Kako se izvodi aspiracija ciste dojke?

Tokom biopsije igle (koja se naziva i aspiracija), zdravstveni radnik ubacuje šuplju iglu u cistu. Cista se probuši i igla uklanja tekućinu iz nje. Poslije ćete možda imati modrice i osjetljivost dojke.


Kako se liječe ciste na dojkama?

U većini slučajeva ne treba vam liječenje. Jednostavne ciste dojke ne uzrokuju štetu, a ponekad čak i prođu same od sebe.


Ako je cista neugodna, vaš ljekar može ispustiti tekućinu iz nje biopsijom igle. Međutim, tekućina bi se mogla vratiti. Ako se vrati i nastavi biti bolna, možda ćete trebati operaciju da bi uklonili cistu.

Za komplicirane ili složene ciste dojke možda će vam trebati češći pregledi kako biste pratili sve promjene.


Kako mogu spriječiti ciste na dojkama?

Ne možete spriječiti ciste na dojkama. No redoviti samopregledi i rutinski mamografski pregledi dobri su načini upravljanja cjelokupnim zdravljem dojki.


Povećavaju li ciste dojke rizik od raka dojke?

Ciste dojke ne povećavaju rizik od raka dojke. No, trebali biste pregledati bilo koju novu kvržicu kod svog ljekara. Ciste dojke obično nestaju nakon menopauze.Ciste dojke su česte, posebno među ženama u četrdesetim godinama. Dobra vijest je da su ove ciste gotovo uvijek bezopasne. Iako su ciste česte, uvijek zatražite da vam ljekar provjeri sve nove kvržice ili kvrge koje nađete.


Reference :

 • American Cancer Society. Fibrosis and Simple Cysts in the Breast. Accessed 8/24/2020.

 • Breast Cancer Now. Breast Cysts. Accessed 8/24/2020.

 • BreastCancer.org. Breast Cysts. Accessed 8/24/2020.

 • Susan G. Komen. Benign Breast Conditions. Accessed 8/24/2020.

Recent Posts

See All