Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Da li je nizak krvni pritisak razlog za brigu?

Vaša zdravstvena historija može vam pomoći u dijagnozi niskog krvnog pritiska.Većina nas je svjesna da vas povišen krvni pritisak izlaže povećanom riziku za ozbiljna zdravstvena stanja kao što su srčani udar, moždani udar ili oštećenje bubrega. Ali kao što previsok krvni pritisak predstavlja razlog za zabrinutost, ponekad to može biti i prenizak krvni pritisak.


Krvni pritisak je važan dio normalne fiziologije vašeg tijela. Krvni pritisak odražava vašu sposobnost slanja krvi bogate kiseonikom u vaše vitalne organe, a posebno u mozak.


Krvni pritisak je jednostavna mjera ukupnog zdravlja koja se može rutinski izvoditi u posjeti ljekaru ili kod kuće. Kućni aparati za krvni pritisak široko su dostupni, jeftini i relativno jednostavni za upotrebu. Ako imate previsok ili prenizak krvni pritisak, trebali biste ga redovno mjeriti.


Normalni krvni pritisak je 120 / 80mmHg. Gornji broj je sistolni pritisak i predstavlja mjeru pritiska u arterijama kada vam se srce steže. Donji broj je dijastolički i predstavlja pritisak u vašim arterijama kada vam se srce opušta.


Kada je krvni pritisak prenizak

Krvni pritisak od 90/60 mmHG može biti normalan za nekoga mladog i zdravog, ali može uzrokovati simptome vrtoglavice ili slabosti kod starijeg pacijenta ili nekoga s drugim zdravstvenim stanjima. Tako da osim broja, pritisak zavisi i od vašeg subjektivnog osjećaja i onoga što vam vaše tijelo govori.


Šta uzrokuje nizak krvni pritisak?

Lijekovi su jedan od najčešćih uzroka niskog krvnog pritiska. Ukoliko imate nizak pritisak, trebali biste pregledati sve lijekove koje uzimate s vašim ljekarom i provjeriti da li oni utiču na vaš pritisak.


Iako postoji mnogo faktora koji mogu utjecati na krvni pritisak, tri su najvažnija:


  • Udarni volumen, što je količina krvi koja se ispumpava iz vašeg srca sa svakom kontrakcijom.

  • Ton krvnih sudova, na koji može utjecati ukočenost ili začepljenje krvnih žila.

  • Puls.


Prekid bilo kojeg od ovih faktora može rezultirati niskim krvnim pritiskom. Na primjer, pacijent sa zatajenjem srca i malim udarnim volumenom može biti sklon niskom krvnom pritisku. To se ponekad dogodi ako se previše tečnosti ukloni diureticima (tablete za vodu).


Neka stanja poput infekcije ili paralize mogu utjecati na tonus krvnih žila i rezultirati niskim krvnim pritiskom. Aritmije koje uzrokuju prespori (bradikardija) ili prebrzi (tahikardija) otkucaji srca mogu rezultirati niskim krvnim pritiskom.


Normalno je da vrijednosti krvnog pritiska variraju i da idu gore i dolje. Za vrijeme vježbanja potreban vam je viši krvni pritisak, a u mirovanju niži krvni pritisak jer se vaši zahtjevi za kisikom razlikuju u ovim uvjetima. Vaš autonomni nervni sistem regulira naš krvni pritisak.


Neki ljudi imaju poremećaje koji utječu na njihov autonomni nervni sistem što može rezultirati poteškoćama u regulaciji krvnog pritiska. To može rezultirati niskim krvnim pritiskom pri stajanju ili vrlo labilnim krvnim pritiskom koji varira između visokog i niskog.


Kada nazvati doktora

Nizak krvni pritisak može uzrokovati simptome vrtoglavice ili slabosti ili osjećaja nesvjestice. Ako imate bilo koji od ovih simptoma povezanih s niskim krvnim pritiskom, obratite se svom ljekaru


Ako imate krvni pritisak niži od normalnog, ali osjećate se dobro bez simptoma, vjerojatno ste dobro i nemate razloga za zabrinutost.

Recent Posts

See All