Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

DIJABETES I PROBLEMI S OČIMA

Updated: May 2

Kako dijabetes utiče na vaše oči ?

Glavni problem je visok šećer u krvi (glukoza). Dijabetes znači da vaše tijelo ne stvara i ne koristi inzulin pravilno, što povećava šećer u krvi. Kada se to dogodi, šećer može promijeniti razinu tekućine u dijelovima oka koji pomažu u fokusiranju. Možda nećete imati simptome ili vam vid može biti zamagljen nekoliko dana ili sedmica. Obično se vid vraća u normalu nakon što vaš ljekar propiše lijekove za plan liječenja i smanjivanja nivoa glukoze u krvi.


Dugoročni efekti visoke glukoze u krvi

Očno dno

Vremenom visoka razina šećera u krvi može oštetiti vrlo male krvne žile na stražnjem dijelu očiju. Iz krvnih žila curi tekućina i uzrokuje oticanje, pritisak i druge probleme. Ako su razine glukoze dovoljno visoke, šteta na oku može započeti prije nego što se znakovi dijabetesa pojave u drugim dijelovima tijela.

To može dovesti do četiri očna problema povezana s dijabetesom:

  1. Retinopatije

  2. Edema makule

  3. Glaukoma

  4. Katarakta

Rana dijabetička retinopatija

U ranoj neproliferativnoj dijabetičkoj neuropatiji , krvne žile se izboče i propuštaju tečnost u unutrašnju sluznicu stražnjeg dijela oka (poznatu kao mrežnica). Možda vam nabreknu i živčani završetci. U početku možda nećete imati simptome.

Razgovarajte sa svojim ljekarom o zdravlju očiju ako imate dijabetes ili ako znate da vam je šećer visok. Važno je započeti s ranim liječenjem kako ne bi došlo do oštećenja očnog dna.


Napredna dijabetička retinopatija

U naprednoj dijabetičkoj retinopatiji krvne žile na zadnjem dijelu oka počinju zatvarati. Nove rastu u mrežnici, ali su oštećene. Mogu procuriti u staklasto tijelo, želeu sličnu supstancu usred oka. Možda ćete vidjeti tamne mrlje ili pruge koje kao da lebde kroz vašu liniju vida. Ako se odmah ne liječite, može se stvoriti ožiljak. Ovo bi moglo odvojiti mrežnicu od stražnjeg dijela oka, što je ozbiljno medicinsko stanje i zahtjeva hitno liječenje.

Dijabetični edem makule

Retinopatija ponekad dovodi do curenja tečnosti u važnom dijelu mrežnjače koji se naziva makula. Makula vam je potrebana za vožnju automobila, prepoznavanje lica i čitanje. Kad vam makula natekne, vid vam se može zamagliti i možete izgubiti dio ili cijeli vid. Otprilike polovina ljudi koji obole od dijabetičke retinopatije dobit će i DEM.
Glaukom

Postoji nekoliko vrsta, ali svi oni vrše pritisak na vidni živac na začelju vašeg oka koji se povezuje s vašim mozgom. U početku možda nećete imati simptome ili ćete početi gubiti vid sa strane (periferni vid). Promjene ne primjećujete jer se odvijaju sporo. Ako ga ne liječite, pritisak može dovesti do trajnog gubitka vida.
Katarakta ili očna siva mrena


Kada sočivo vašeg oka izgleda mutno, to se naziva katarakta. Ovo stanje blokira svjetlost i sve izgleda maglovito. Loša kontrola šećera u krvi može ubrzati proces. Vjerojatnije je da ćete dobiti kataraktu s dijabetesom . Operacija može zamijeniti mutnu sočivu prozirnom umjetnom, ali dijabetička retinopatija se ponekad pogorša nakon operacije.


Dijagnoza dijabetičke očne bolesti

Ako vaš ljekar misli da imate problema s očima uzrokovanih dijabetesom, testirat će vam vid i izmjeriti pritisak u očima. Medicinske kapi za oči proširit će vaše zjenice - dio vašeg oka koji propušta svjetlost - kako bi mogli vidjeti stražnji dio vašeg oka. Ljekar će vam možda ubrizgati kontrast u ruku, koji može pomoći i pokazati bilo kakvo curenje u malim krvnim sudovima vašeg oka. Vid vam može biti zamagljen nekoliko sati nakon pregleda.


Vaš ljekar može predložiti češće preglede oka kako bi se osiguralo da se vaše stanje ne pogorša. Jedini tretman i liječenje u tom trenutku mogao bi biti upravljanje dijabetesom. Trebate pratiti i pokušavati kontrolirati šećer u krvi, holesterol i krvni pritisak. Lijekovi na recept, vježbanje, bolja prehrana i odvikavanje od pušenja mogu vam pomoći.


Mogući tretmani :


  • Vitrektomija

U kasnim fazama dijabetičke retinopatije - ako se vaša mrežnjača odvojila ili vam je puno krvi procurilo u oko - vaš ljekar može predložiti ovu operaciju za uklanjanje ožiljnog tkiva, krvi i mutne tekućine iz vašeg oka. Vitrektomija vam može poboljšati vid.


  • Anti VEGF terapija

Anti VEGF terapije predstavlja grupu lijekova koji zaustavljaju ili usporavaju stvaranje novih i neželjenih krvnih sudova u makuli i oko nje. Novoformirani krvni sudovi su nezaobilazna i neželjena pojava kod vlažnog oblika makularne degeneracije u vidu formiranja neovaskularnih membrana, kod makulopatije izazvane dijabetičnom retinopatijom i edemima u samom vidnom centru koji su posljedica okluzivnih vaskularnih bolesti retine (tromboze retinalne vene)


Zaključak

Što duže imate bolest, to su veće šanse da imate probleme s očima . Šanse su vam veće ako nemate dobru kontrolu šećera u krvi ili ako imate visok krvni pritisak ili holesterol. Vaš je rizik veći i ako pušite.


Kada vam je šećer visok ili kada počnete koristiti inzulin, možda ćete imati zamagljen vid. Može doći do oštećenja uzrokovanih dijabetesom, čak i ako se vaš vid čini normalnim. Zbog toga biste trebali obaviti pregled očiju najmanje jednom godišnje i voditi redovnu evidenciju i kontrolu šećera u krvi.


Recent Posts

See All