Promologo_edited_edited.png
 • Promo&CME

Grčevi tokom plivanja - potencijalno opasno stanje

Grčevi u mišićima tokom plivanja, posebno grčevi u nogama, vrlo su česti među plivačima. Stanje koje može biti izuzetno opasno ukoliko niste vješt plivač, a u datom trenutku nalazite se daleko od obale i u dubljoj vodi.
Ako samo tražite brzo olakšanje grčeva u plivanju, evo sažetka što učiniti:


Za ublažavanje grčeva u mišićima tokomplivanja, istežite se i masirajte mišiće i okolno područje. Nanesite kremu koja opušta mišiće i pijte vodu / elektrolite. Vježbi se možete vratiti nakon prestanka boli. Ne pijte previše jer pun želudac može smanjiti vašu sposobnost dobrog i efikasnog plivanja.


Imajte na umu da vam privremeni popravak ne pomaže dugoročno. Ako se stvarno želite riješiti grčeva u plivanju, morate razumjeti šta uzrokuje grčeve.


Prvo ćemo objasniti šta uzrokuje te grčeve u mišićima.


Pa, zašto plivači dobivaju grčeve u mišićima?

Postoje različiti razlozi zbog kojih se javljaju grčevi mišića u plivanju, uključujući:


 • Dehidracija ili neravnoteža elektrolita

 • Nedostatak kondicije

 • Prekomjerna upotreba mišića i umor

 • Hladna voda

 • Plivanje s nepotrebnom napetošću

Plivanje je kardiovaskularna vježba cijelog tijela koja koristi većinu mišića u tijelu. Naročito mišići nogu skloni su grčevima, posebno stopala, gležnjeva, listova i tetiva. Evo svega što trebate znati o vrstama grčeva u mišićima, uzrocima, prevenciji i načinu liječenja.


Vrste grčeva

Grčevi koje plivači dobivaju slični su onima koje često imaju i drugi sportaši. Zapravo je toliko uobičajeno da istraživači za to imaju određeno ime: grčevi mišića povezani s vježbama.


Grč se može pojaviti u mišićima po cijelom tijelu. Često se osjeća kao zaključavanje koje kao da dolazi niotkuda. Samo nekoliko trenutaka prije, mogli biste bez problema plivati kad iznenada zapnete pokušavajući shvatiti kako možete ukloniti ovaj bolni grč.


Uzroci mišićnih grčeva

Važno je znati uzrok kako biste u budućnosti mogli spriječiti grčeve. Bilo bi lijepo reći da postoji jedan jasan uzrok grčeva u mišićima jer bi ih tada bilo puno lakše popraviti. Nažalost, može biti teško odrediti tačne razloge grčeva mišića tako često kod plivača, ali postoji nekoliko vjerovatnih uzroka. Evo nekolikoDehidracija ili neravnoteža elektrolita

Plivači su često osjetljiviji na dehidraciju od ostalih sportaša zbog činjenice da se njihov sport javlja u vodi. Zbog toga je plivačima ponekad teško utvrditi koliko se zapravo znoje. Ovo je jedan od mogućih uzroka grčeva u mišićima koji su opsežno istraženi, iako postoje oprečni dokazi o kojima se govori u ovoj studiji. Ono što su neki istraživači otkrili jest da kada sportaš doživi nepravilnu ravnotežu hidratacije i elektrolita (pomislite natrij / sol), grčevi su nusproizvod. To je zbog "senzibilizacije odabranih živčanih završetaka" zbog kojih mišić ostaje kontraktiran.


Kupanje u hladnoj vodi

Iako se bazeni griju, temperature se razlikuju od bazena do bazena, isto vrijedi za temparature mora. Hladnija voda bit će rizičnija u smislu stvaranja grčeva u mišićima. Kad vaše tjelesna temperatura nema vremena za zagrijavanje, mišići će vam se skupiti kao rezultat hladne vode i brze promjene temperature. Početak plivanja bez dopuštanja tijelu da regulira temperaturu izlaže se riziku od grčenja mišića.


Nedostatak ispravne kondicije i prekomjerna upotreba

Plivači koji nisu izgradili odgovarajuću snagu za udaranje i neuromuskularne obrasce plivanja potrebnih za ovaj raspon pokreta, izlažu se riziku od grčenja mišića na stopalima, butinama i tetivama.


Plivanje s nepotrebnom napetošću

Iako su uzroci grčenja mišića, poput dehidracije i prekomjerne upotrebe, uobičajeni u raznim sportovima, nepravilno savijanje plantarnog podrijetla je nešto za što je mnogo vjerovatnije da će se dogoditi u sportu poput plivanja.


Neki plivači drže stopala i gležnjeve previše ukočenima dok plivaju. Pokušajte sada dok ovo čitate usmjeriti nožne prste i osjetit ćete kako dolazi do kontrakcija mišića. Držanje prstiju i stopala aktivno usmjerenima može dovesti do nepotrebne napetosti. Stvaranjem ove kontinuirane napetosti u mišićima nogu, grčevi postaju vrlo vjerovatni.


PREVENCIJA MIŠIČNIH GRČEVA

Sad kad razumijete moguće uzroke grčenja mišića, važno je znati što učiniti kako se to ne bi ponovilo.


1. Uzmite dovoljno vode i elektrolita kako biste spriječili grčeve

Jedan od načina da započnete postupak sprječavanja dehidracije jest pijenje puno vode prije nego što vaše kupanje započne. Ne trebate pretjerano piti, samo pripazite na potrošnju vode prije plivanja. Pijuckanje vode tokom dana i dosljednost osigurat će vam pravilnu hidrataciju.To vrijedi i za plivanje na otvorenom moru - neka vaš unos vode bude dosljedan. Uz to, puno znojenja tokom plivanja može dovesti do povećanog gubitka elektrolita. Jedite nešto slano ili dodajte malo soli u bočicu s vodom jednostavni su načini za održavanje ravnoteže razine elektrolita.


2. Pravilno se zagrijte prije nego što uđete u vodu

Važno je zagrijati se prije ulaska u bazen ili kore kako biste spriječili ozljede i grčeve. Tokom zagrijavanja obratite posebnu pozornost na mišiće gležnjeva i stopala. Dajući si nekoliko minuta da se pravilno zagrijete, osigurat ćete svoje mišiće spremne za izvođenje na najvišoj razini.


3. Postepeno povećavajte kondiciju

Kako bi se spriječili grčevi u mišićima koji su povezani s prekomjernom upotrebom, mišići trebaju vrijeme da bi se pravilno navikli i aklimatizirali. Pokušaj utrkivanja ili predalekog plivanja od obale bez aklimatizacije mišića nije dobra ideja. Morate dati svom tijelu dovoljno vremena da stigne tamo gdje želite.


Ponekad može biti teško osjećati se kao da se suzdržavate, ali, vaši će vam mišići biti zahvalni. Ako pravilno pripremite mišiće, nećete se morati brinuti da li će mišićni grč sabotirati vaše plivanje.


Bonus savjet: Ako previše savijate stopala i gležnjeve, pokušajte ih opustiti kako biste spriječili nepotrebnu napetost u nogama


Prva pomoć u slučaju grča

Evo koraka koje ćete htjeti poduzeti za smirivanje grčenja mišića koji se javlja dok plivate:


 • Krenite što sigurnije do obale ili izlaza iz bazena. To bi moglo značiti oslanjanje na ruke ako ste u bazenu ili pomoć drugog plivača ako ste u moru.

 • Prestanite plivati ​​i izađite iz vode.

 • Istezanje i masaža. Započnite masiranjem skučenog mišića, a zatim izvedite istezanje koje cilja pogođenu mišićnu skupinu.

 • Nanesite toplinu kao oblog ili potopite u toplu kupku. Hladan (ledeni) oblog može pomoći ublažiti grč na sličan način.

 • Ne pokušavajte plivati ​dok osjećaj ne nestane.

PROMO&CME

COVIDINFO je resurs kliničkog znanja koji služi pacijentima i ljekarima i pruža  informativne članke, protokole i najbolje prakse utemeljene na konsenzusu svjetskih stručnjaka i najnovijih medicinskih informacija.

Kontakt

Tešanjska 24a

71000 Sarajevo

PROMO&CME

emina@mojaklinika.ba

Društvene mreže

Partneri projekta

© 2021 by PROMO&CME