Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Kako nivo šećera u krvi utiče na tijelo ?


Učestalo mokrenje

Povišen šećer u krvi natjera organizam da mokri češće i više. Bubrezi moraju naporno raditi kako bi preradili sav taj dodatni šećer u krvi. Kada ijelo ne može preraditi sav šećer, rješava se šećera putem mokrenja, zajedno s vodom koja je vašem tijelu potrebna.


Povećana žeđ

Da biste se riješili dodatnog šećera, vaše tijelo crpi vodu iz vlastitih tkiva. Budući da vam je ta tečnost potrebna za stvaranje energije, prijenos hranjivih tvari i rješavanje otpada, prekidač vam se okreće u mozgu kako bi vam rekao da ste žedni pa ćete piti više tečnosti.


Suha usta

Usta bi vam se mogla osušiti i ispucati na uglovima dok vaše tijelo crpi tečnost iz njih. Manje sline i više šećera u krvi čine infekciju vjerovatnijom. Desni vam mogu nateći, a na vašem jeziku i unutar obraza mogu rasti bijele mrlje (ljekar će to nazvati oralnim drozdom). Može vam pomoći da pijete više vode ili žvakćete žvaku bez šećera.


Problemi s kožom

Vaše tijelo uzima vodu sa svih strana kako bi se riješilo suvišnog šećera u krvi. To može prouzrokovati suhu kožu, svrbež, ispucalost kože, posebno na nogama, laktovima, stopalima i rukama. Vremenom visok nivo glukoze takođe može oštetiti živce. To se naziva dijabetička neuropatija. Može vam otežati zacjeljivanje posjekotina, rana ili infekcija. Bez liječenja mogu postati veći problemi, poput gubitka nožnog prsta, stopala ili dijela noge.


Problemi sa vidom

Vaše tijelo može povući tečnost iz sočiva u očima, što otežava fokusiranje. A povišeni šećer u krvi može oštetiti krvne žile na zadnjem dijelu vašeg oka (mrežnice). To može uzrokovati dugotrajni gubitak vida, pa čak i sljepoću.


Umor

Kada imate dijabetes tipa 2, postajete manje osjetljivi na inzulin, koji pomaže u premještanju energije u stanice. Nedostatak goriva može vas umoriti. Isti umor možete imati i kod dijabetesa tipa 1, jer vaše tijelo ne može stvoriti vlastiti inzulin. Ako se ne ponašate ispravno, nivo vam može ostati visok cijelo vrijeme. Ljekar vam može pomoći propisivanjem lijekova i sugeriranjem promjena načina života koje možete napraviti.


Umor uzrokovan niskim šećerom u krvi

Ako imate dijabetes, insulin je jedan od načina za smanjenje šećera u krvi kada se povisi. Ali ako uzmete previše, moglo bi se ukloniti toliko glukoze tako brzo da je vaše tijelo ne može nadomjestiti dovoljno brzo. To će vas umoriti.


Problemi s varenjem

Ako je šećer u krvi predugo visok, može oštetiti vagusni živac, što pomaže u kretanju hrane kroz želudac i crijeva. Možete izgubiti kilograme jer niste toliko gladni. Mogli biste imati problema s refluksom kiseline, grčevima, povraćanjem i jakim zatvorom.


Čudni otkucaji srca

Hormoni koji pomažu u povišenju šećera u krvi kada je prenizak mogu vam ubrzati rad srca i učiniti da vam se čini da preskače. (Vaš ljekar će to nazvati aritmijom.) Pad glukoze najčešće se događa kao nuspojava lijekova koji se koriste za liječenje dijabetesa.


Drhtavost

Nizak nivo glukoze može poremetiti vaš centralni živčani sistem, koji kontroliše vaše kretanje. Kada se to dogodi, vaše tijelo oslobađa hormone, poput adrenalina, kako bi vam pomoglo da vratite nivo. Ali te iste supstance takođe mogu uzrokovati drhtavost ruku ili drugih dijelova tijela.


Znojenje

Hormoni koje vaše tijelo oslobađa za povišenje šećera u krvi kad vam je šećer prenizak također su odgovorni za prekomjerno znojenje. Često je to jedna od prvih stvari koje primijetite kad nivo glukoze previše padne. Vaš ljekar vam može pomoći da pratite nivo šećera u krvi i pokušate je održavati u zdravom rasponu uz pomoć lijekova, vježbanja i pravilne ishrane.


Glad

Iznenadna, intenzivna glad, čak i nakon što jedete, može biti znak da vaše tijelo hranu na pravi način ne pretvara u šećer. Uzroci mogu biti i bolest ili određeni lijekovi. Ako imate dijabetes, vaš će ljekar možda prilagoditi ili promjeniti vaše lijekove, što je često izvor problema.


Mučnina

Mučnina nije uzrokovana samo niskim šećerom u krvi. Kada vaši nivoi postanu ili vrlo visoki ili vrlo niski, to može izazvati povratni efekt. Šećer u krvi poskakuje iz jedne krajnosti u drugu, zbunjuje probavni sistem vašeg tijela i uzrokuje vam mučninu u stomaku.


Vrtoglavica

Vašim moždanim ćelijama je potrebna glukoza da bi pravilno radile. Kada nema dovoljno glukoze u krvi , možete početi osjećati umor, slabost i vrtoglavicu. Takođe vas može boljeti glava.


Zbunjenost

Kada vam šećer u krvi postane izuzetno nizak (hipoglikemija), počinjete gubiti koncentraciju. Možete petljati dok pričate ili zaboraviti gdje ste. Ponekad se to dogodi tako iznenada da možda ni ne shvatite da se ponašate neobično. U ozbiljnim slučajevima mogli biste dobiti napadaj ili pasti u komu.

68 views

Recent Posts

See All