Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Kako pandemija COVID-19 uzima danak na mentalnom zdravlju?

8 načina za suočavanje sa stresom dugotrajne pandemije


Kako se nositi sa stresom u eri COVID-19

U prvim danima pandemije mnogi su ljudi osjećali strah i neizvjesnost. No, nekoliko mjeseci kasnije započeo je ozbiljan slučaj "umora od COVID-a": Iscrpljeni smo kontinuiranim ograničenjima, iscrpljeni beskrajnim Zoom sastancima i mučno nam je da moramo brinuti hoće li u trgovini biti toaletnog papira.


Kako puše zima, hladniji, tamniji dani definitivno ne pomažu. Ovih osam strategija mogu vam pomoći da se snađete.


1. Promijenite okvir

Način na koji postavljate stvari može uveliko promijeniti vaše raspoloženje i mentalno zdravlje. Ako se usredotočite na negativno, tako ćete se osjećati - pa pokušajte na izazove gledati na novi način. „Umjesto da kažete sebi:„ Umoran sam od toga što se ne viđam sa prijateljima, ne mogu to dalje raditi “, preformulirajte ga i recite:„ Radim nešto za opće dobro, a ovo neće trajati vječno, ”


2. Brini bolje

Briga zbog brige ne donosi vam ništa dobro - osim ako vas ne podstakne na promjene. "Ako utvrdite da ste zabrinuti zbog nečega posebno, pokušajte riješiti problem." Umjesto da se zadržite na tome da li biste mogli izgubiti posao zbog pandemije, poduzmite nešto tako što ćete ažurirati CV, pregledati liste poslova ili razgovarati sa šefom o svojim problemima. Ako se dogodi najgore i nađete se nezaposleni, bit ćete u boljoj poziciji da odgovorite. "Možete se nositi s izazovima ako imate plan".


3. Pogledajte iza sebe

Vjerovatno ste prošli kroz teška vremena u prošlosti. „Osvrnite se na vremena u kojima ste se borili. Kako ste to prošli? Ko je podržavao? Kakav dobar savjet ste dobili? "

„Zapamtite da ste otporni. Iskoristite te vještine da biste prebrodili dan. "


4. Pazi na sebe

Čuli ste već prije: Jedite zdravo, vježbajte, naspavajte se, ne pijte previše. Ali zaista ima razlike u tome kako se osjećate. Ako i dalje koristite pandemiju kao izgovor da se prepustite (zašto ne pojesti čitav ovaj karton sladoleda? To je pandemija!), Možda je vrijeme da isprobate novu strategiju.


5. Držite rutinu

Samo zato što cijeli dan možete nositi pidžamu i drijemati za ručak, ne znači da biste to trebali učiniti. "Rutine su dobre za vas". "Možda ćete trebati zacrtati plan zdrave prehrane, odrediti redovno vrijeme za spavanje i zakazati 30-minutnu šetnju svakog dana."


6. Ispružite ruku

Nakon mjeseci života i rada na daljinu, virtualni sretni sati izgubili su dio sjaja. Ali važno je kao i uvijek biti povezan s prijateljima i porodicom - čak i ako za to morate biti kreativni.


Pošaljite paket njege prijatelju koji vam nedostaje. Zavežite se i nađite s društvom vani u društveno udaljenoj šetnji. Ili samo podigni telefon. Možda se čini da je potrebno previše truda. Ali nakon što se povežete, bit će vam drago što jeste.


7. Ostanite u sadašnjosti

Lako se stres može zavojiti ako počnete razmišljati: "Što ako?" Da se ne biste izgubili u zečjoj rupi brige, pokušajte ostati u trenutku. „Ne znamo šta nosi budućnost. Pokušajte se usredotočiti na ono što ćete raditi ove sedmice, umjesto da brinete o onome što će se događati za godinu dana “

10 views

Recent Posts

See All