Promologo_edited_edited.png
  • Prim. Dr Emir Talirevic

Komplikacije moždanog udara

Updated: Jan 12

Svjetske statistike pokazuju da smo donekle uspjeli u smanjenju mortaliteta kao posljedica srčanih oboljenja. Na žalost, iste statistike govore da se učestalost moždanog udara kao uzroka smrtnosti, obolijevanja te trajnog invaliditeta povećava u svijetu ali, i kod nas. Po podacima iz svijeta, jedna od svakih šest osoba će razviti moždani udar u svome životnom vijeku.


O uzrocima moždanog udara smo do sada dosta govorili, međutim, jako malo smo rekli omogućim posljedicama te komplikacijama moždanog udara. Po definiciji, moždani udar nastaje kada jedan dio mozga prestane primati adekvatnu količinu krvi nakon čega dolazi do njegovog gubitka funkcije, a nedugo poslije i do odumiranja i trajnog oštećenja tkiva. Prva komplikacija sa kojom se pacijent može sresti jeste svakako krvarenje u mjestu infarkta što dodatno pogoršava prognozu ovih pacijenata. Naime, mjesto oštećenja može biti praćeno naknadnom pojavom krvarenja u ovom području. Samo krvarenje povećava kompresiju okolnih tkiva te dodatno remeti funkcionisanje okolnog, udarom nepogođenog, tkiva.


Sljedeća komplikacija koja se često susreće u kliničkoj praksi jeste pojava epileptičkih napada. Oni dosta zavise od lokacije te od tipa udara (da li se razvilo krvarenje u područje udara) ali se statistika slaže da će oko 10% pacijenata sa moždanim udarom razviti epileptičke napade, bilo neposredno nakon udara ili u narednih nekoliko godina. Naravno, samo će određeni procenat ovih nastaviti trajno da dobija epileptičke napade nakon udara dok će se kod drugih stanje stabilizovati, ali je problem unatoč tome jako velik iz razloga velike učestalosti moždanog udara u populaciji. Jedna osobito teška komplikacija nastaje kod udara koji pogađaju veliki dio moždanog tkiva a to je edem i nastanak tzv. hernijacija. Hernijacije su praktički potiskivanja tkiva mozga kroz različite moždane membrane na koji način nastaju kompresije zdravog moždanog tkiva što opet prati prestanak njihovog rada. Na ovaj način nastaju kompresije centara za disanje i cirkulaciju što neizostavno dovodi do smrtnog ishoda.


Posljedice moždanog udara, logično, zavise od veličine udara te od lokacije koju je udar pogodio. Tako možemo imati slabost jedne polovine tijela koja po težini može biti odjedva primjetne do teške oduzetosti. Kod udara koji pogađaju centar za govor jako često zaostane problem razumijevanja i artikulacije. Udari koji pogode nedominatnu (obično desnu) hemisferu mogu kao posljedicu ostaviti pacijenta bez raspoznavanja lijevog dijela prostora. Udari u predjelu moždanog stabla su dosta ozbiljni radi gustoće jako bitnih nervnih struktura koje se u njemu nalaze i po pravilu su jako lošeg ishoda ili praćeni trajnim oštećenjima funkcije. Sa druge strane, udari u području malog mozga izazivaju nestabilnost i nepreciznost pokreta koja je opet ovisan o tačnoj lokaciji.


Obzirom na teške posljedice i komplikacije, najsigurniji način liječenja jeste upravo prevencija, tj, prepoznavanje faktora rizika i njihovo otklanjanje kako do udara ne bi ni došlo.

3 views

Recent Posts

See All