Promologo_edited_edited.png
 • Promo&CME

KREMA ZA SUNČANJE - KAKO ODABRATI PRAVU?

Ljeto je pred vratima, obećava sunce, roštilje i vrijeme provedeno na otvorenom s prijateljima i porodicom. No s dodatnim osunčanim zrakom dolazi i rizik od opeklina, što svi moraju izbjegavati. Svi znamo da je najbolji način da izbjegnete opekline od sunca nošenje kreme za sunčanje, zbog čega je važno osigurati odgovarajuću zaštitu od kreme za sunčanje koju koristite.
Koža pamti

Opekline od sunca mogu biti bolne i u ekstremnim okolnostima mogu izazvati iritaciju kože, ljuštenje, pa čak i stvaranje mjehura. Ali može uzrokovati i ozbiljniju štetu. Pretjerano izlaganje suncu i opekline mogu dovesti do raka kože.


Rak kože jedan je od najčešćih karcinoma na svijetu. U Velikoj Britaniji se svake godine dijagnosticira više od 100 000 novih slučajeva nemelanomskog karcinoma kože. Utječe na više muškaraca nego na žene i češći je kod starijih ljudi.


Obratite pažnju na:

 • Mala, sjajna ružičasta, crvena ili biserno-bijela nakupina koja sporo raste.

 • Ljuskave, podignute crvene mrlje koje ne nestaju.

 • Čir ili čir koji ne zarasta.

 • Ružičasti izraslina s podignutim rubovima i uroni poput kratera u sredini.

 • Izraslina s malim krvnim žilama, poput crvenih vrckavih pamučnih niti, na površini.

Godišnje se dijagnosticira oko 13.500 novih slučajeva melanoma, smrtonosnijeg tipa karcinoma kože.


Najčešći simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju:

 • Promjene u obliku, boji, veličini i rubovima madeža.

 • Nepravilna boja na madežu, nepravilni rubovi ili zamućeni, neravni rubovi do madeža.

 • Stvaranje novog madeža.

 • Madež na koži koji zadržava krvarenje.

 • Rak kože može se javiti bilo gdje na tijelu, a većina slučajeva dijagnosticira se kod osoba mlađih od 50 godina. U Velikoj Britaniji godišnje od melanoma umre oko 2000 ljudi.


Ako ste zabrinuti zbog madeža, posebno zbog bilo kojeg od gornjih znakova, trebali biste što prije razgovarati s ljekarom opće prakse koji vas može uputiti na dalje ispitivanje.


Odabir kreme za sunčanje

Sunčeve UV zrake toliko štete da biste trebali nositi zaštitu od sunca čak i kad je oblačno. Jesmo li vas već uvjerili da nosite kremu za sunčanje?


Pri odabiru kreme za sunčanje morate potražiti dvije stvari:

 • Štiti li od UVA i UVB zraka?

 • Šta je faktor zaštite od sunca (SPF)?

Odabir kreme za sunčanje uglavnom se svodi na osobni izbor. Kreme za sunčanje dijele se na mineralne i hemijske kreme, ovisno o načinu djelovanja i hemikalijama koje sadrže.


UVA i UVB

Sunce emitira dvije valne dužine svjetlosti koje prodiru u zemljinu atmosferu: ultraljubičasto A i ultraljubičasto B. Kreme za sunčanje ocjenjuju se prema njihovoj stopi UVA i UVB zaštite. Preporučuje se krema za sunčanje širokog spektra s UVB i UVA zaštitom. Budući da UV zrake oštećuju kožu na različite načine, krema za sunčanje koja vas štiti samo od jedne ili druge vrste neće vam pružiti potpunu zaštitu.


UVA zrake imaju duže valne dužine na nižim razinama energije. Oni prodiru dublje u kožu, oštećujući kolagen i dovodeći do nastanka bora i starenja kože. UVB zrake su kraće valne dužine s većom energijom. Oštećuju DNA u vanjskom sloju koža i prekomjerna izloženost povećavaju rizik od razvoja karcinoma kože.


Svaki put kad vam se koža ošteti od sunca, to može uzrokovati mutacije u stanicama, što može dovesti do malignih tumora. Zato je toliko važno da osigurate zaštitu od oba oblika UV zraka.


Šta je sa SPF-om?

Ako ste jedan od onih koji smatraju da je jedna primjena SPF15 dovoljna za cijeli dan vani, vrijeme je da razmislite. SPF15 je najniži SPF koji preporučuju ljekari i tako nudi najmanje zaštite.


Što ste duže na suncu, to više trebate nanositi kremu za sunčanje - preporučuje se ponovna nanošenje svaka dva sata ili nakon plivanja ili teških vježbi.


Povrh ocjene SPF, trebali biste potražiti i "ocjenu zvjezdicama". To odražava koliko dobro štiti od UVA zraka u odnosu na UVB.


SPF ocjena označava razinu ultraljubičaste B (UVB) zaštite i ocjenjuje se na skali od 2 do 50+, dok se zvjezdica odnosi na ultraljubičastu A (UVA) zaštitu s skalom od 1 do 5.


Ocjena jedne zvjezdice sugerira da krema za sunčanje ne štiti dobro od UVA zraka, pa je najbolje pronaći onu koja ima ocjenu 5 zvjezdica. A što se tiče SPF-a, 30 plus je najbolje.


Ipak, imajte na umu da krema za sunčanje s niskim SPF-om s visokom ocjenom zvjezdica neće pružiti toliko UVA zaštitu kao visoka zaštitna krema za zaštitu od sunca s istom ocjenom zvjezdica. To je zato što ovisi o omjeru UVA i UVB zaštite. Samo još jedan razlog za odabir višeg SPF proizvoda.


SPF krivulja odražava postotak blokiranog UVB-a s povećanjem ocjene SPF-a; međutim, ona nije linearna i počinje se povišavati nakon 30.


SPF od 15 pruža zaštitu od 93%, zatim 97% sa SPF 30 i 98% sa SPF 50. Stoga je preporuka primjena SPF od 30+, 30 minuta prije izlaska van, s ponovnom primjenom svaka 2 sata ili odmah nakon znojenja ili plivanja kako bi se smanjio rizik od opeklina.


Mogu li osobe s tamnijom kožom preskočiti SPF?

Boja kože može igrati ulogu u vašoj prirodnoj zaštiti od sunca, ali to ne znači da možete preskočiti kremu za sunčanje kad provodite vrijeme na suncu.


Iako osobe s tamnijom bojom kože imaju veću prirodnu zaštitu, rak kože i dalje može nastati te bi trebalo poduzeti slične mjere opreza.


Istraživanja sugeriraju da crna koža ima prirodni SPF 13,4 u usporedbi s 3,4 viđena kod bijele kože. Stoga bi krema za sunčanje s SPF 15-30 mogla biti dovoljna za one s tamnijom kožom.


Kreme imaju rok trajanja

Datumi upotrebe nisu samo za hranu, oni se odnose i na kremu za sunčanje. To je zato što minerali ili hemikalije u kremi za sunčanje imaju rok trajanja koliko dugo će vas vjerojatno zaštititi.


Vjerojatnije je da će kreme za sunčanje kojemu je istekao rok pružanja odgovarajuće zaštite, a rizik od opeklina veći je. Oni također mogu dovesti do iritacije kože.


Provjerite naljepnicu

Sada znate sve stvari koje trebate potražiti u kremi za sunčanje, možda će vas zanimati sastojci koji se koriste u kremama.


Kreme za sunčanje svrstane su u mineralne i hemijske kreme.


 • Mineralne kreme za sunčanje sadrže titan dioksid i cink oksid koji blokiraju UV zrake da prodru u kožu odbijajući ih i raspršujući ih poput sitnih ogledalaca.


Obično ostavljaju bijeli sloj što im može umanjiti privlačnost sunčeve svjetlosti; međutim, manja je vjerojatnost da izazovu iritaciju kože, a mogu biti poželjni onima s osjetljivom kožom - na primjer, osobama s ekcemima i rozacejom.


 • Hemijska krema za sunčanje sadrži sastojke poput oksibenzona, avobenzona, oktinoksata, oktokrilena, oktizalata i homosalata, koje koža apsorbira.


Smanjuju UV oštećenja upijajući UV zrake, pretvarajući ih u toplinu prije nego što oslobode ovu toplinu iz kože. Ne ostavljaju bijeli trag i stoga su skloniji tamnijim tipovima kože. Također imaju svjetliju konzistenciju i preferiraju se za masnu i kožu sklonu mrljama.

29 views

Recent Posts

See All