Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Menopauza i bolesti srca

Updated: Mar 2

Rizik od srčanih bolesti raste s godinama,ali kod žena simptomi mogu postati očitiji nakon početka menopauze.


Menopauza ne uzrokuje kardiovaskularne bolesti. Međutim, određeni faktori rizika povećavaju se u vrijeme menopauze, a dijeta bogata mastima, pušenje ili druge nezdrave navike započete ranije u životu mogu također uzeti danak.


Menopauza nije bolest. To je prirodna faza ženskog životnog ciklusa. Važno je da žene, kako se približavaju menopauzi, zaista posvete pažnju svom zdravlju.


U prosjeku se početak menopauze, kada menstrualni periodi trajno prestaju, događa oko 54. godine Više od trećina odraslih žena ima neki oblik kardiovaskularnih bolesti. Sveukupni porast srčanog udara kod žena zabilježen je oko 10 godina nakon menopauze. Bolesti srca vodeće su ubice žena.Nivoi estrogena mogu igrati ulogu

Pad prirodnog hormona estrogena može biti faktor porasta srčanih bolesti među ženama u menopauzi. Vjeruje se da estrogen pozitivno djeluje na unutarnji sloj arterijskog zida, pomažući da krvne žile budu fleksibilne. To znači da se mogu opustiti i proširiti kako bi prilagodili protok krvi.


Uprkos blagodatima estrogena, Američko udruženje za srce preporučuje da se ne koristi hormonska terapija u postmenopauzi kako bi se smanjio rizik od koronarne bolesti ili moždanog udara, jer su neke studije pokazale da izgleda da ne smanjuje rizik.


Pad estrogena nije jedini razlog zbog kojeg se žene suočavaju s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti nakon dostizanja menopauze.


Razne promjene u tijelu nastaju s menopauzom. Krvni pritisak počinje rasti. LDL ili „loši“ holesterol ima tendenciju povećanja dok HDL ili „dobar“ holesterol opada ili ostaje isti. Trigliceridi, određene vrste masti u krvi, takođe se povećavaju.


Težite zdravlju srca

Ako ste slijedili zdrav način života i nastavljate to raditi u menopauzi, rizik od srčanih bolesti i moždanog udara je manji. Porodična historija takođe doprinosi vašem riziku.


Žene bi se trebale brinuti o svom srcu redovitim vježbanjem i dobrom prehranom te uklanjanjem nezdravih navika poput pušenja, što može doprinijeti ranoj menopauzi, povećati rizik od nastanka krvnih ugrušaka, smanjiti fleksibilnost arterija i sniziti razinu HDL holesterola.


Da biste dobili hranjive sastojke koji su vam potrebni, Američko udruženje za srce preporučuje prehranu koja naglašava:


  • voće, povrće,

  • integralne žitarice,

  • nemasni mliječni proizvodi,

  • perad, riba i orašasti plodovi,

  • dok ograničava crveno meso i slatku hranu i piće.


Žene bi trebale težiti za najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti svake sedmice kako bi pomogle u prevenciji srčanih bolesti, i 300 minuta ili više sedmično za značajan program mršavljenja, ovisno o individualnim potrebama. Šetnja, biciklizam, ples ili plivanje - aktivnosti koje koriste veće mišiće s malim otporom - dobre su aerobne vježbe.

27 views

Recent Posts

See All