Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Može li stres uzrokovati moždani udar ?

Savjeti stručnjaka o smanjenju stresa na radnom mjestu.

Poznato je da je stresno okruženje na poslu štetno za za vaše zdravlje, uključujući povećanju rizika od kardiovaskularnih bolesti, posebno visokog krvnog pritiska i bolesti srca.Ako ste se pitali može li i stres izazvati moždani udar, odgovor je nažalost da.


„Postoji sve više dokaza koji istražuju stres kao faktor rizika za moždani udar - posebno stres povezan s vašim poslom“, kaže neurolog Irene Katzan, dr. Med. "Nekoliko studija sada povezuje stres na poslu s povećanim rizikom od moždanog udara kod odraslih."


Kako stres može izazvati moždani udar

Tačno ono što se događa kada ste pod stresom ovisi o tome koje druge faktore također doživljavate. Stres može djelovati na pokretanje medicinskih problema ili nastupiti zajedno s drugim medicinskim tegobama koje uzrokuju moždani udar.


"Često stres, u kombinaciji s drugim faktorima, dovodi do okidača za bolest", kaže dr. Katzan.


"Ponekad stres može uzrokovati upalu, hipertenziju ili druga vaskularna stanja - a to je ono što može dovesti do moždanog ili srčanog udara."


Ono što istraživanje pokazuje o stresu na poslu

Povećani nivoi psihosocijalnog stresa (poput onog koji dobijate od pritisaka na poslu) povezani su s rizikom od smrtnog i nefatalnog moždanog udara kod odraslih.


U jednoj studiji, istraživači u Kini prikupili su podatke iz šest studija sa 138.782 učesnika. Istraživači su procijenili vezu između stresa na poslu i budućeg rizika od moždanog udara. Studija, objavljena u časopisu Neurology, pokazuje da je moždani udar izazvan stresom zaista moguć - i svaki stres šteti vašem zdravlju i treba ga shvatiti ozbiljno.


Razmatrali su dvije dimenzije rada - psihološki presning na poslom i kontrolu posla. Psihološki presing na poslu identificiran je kao vremenski pritisak, mentalno opterećenje i nivo odgovornosti, dok je kontrola posla identificirana kao nečija kontrola nad njihovim odlukama.


Istraživači su otkrili da su poslovi s visokim zahtjevima i niskom kontrolom (poput konobarice ili pomoćnika medicinskih sestara) povezani s 22% povećanim rizikom od moždanog udara u usporedbi s poslovima s niskom potražnjom i visokom kontrolom poput arhitekte i sličnih profesija.


Studija iz 2010. identifikovala je 10 faktora rizika koji su povezani sa 90% rizika od određenih vrsta moždanog udara. Stres povezani s poslom može pokrenuti mnoge od njih - posebno depresiju, hipertenziju, loše prehranu, pušenje, manje vremena za vježbanje ili zloupotrebu alkohola.


U drugoj studiji, viši nivoi stresa i simptomi depresije povezani su s povećanim rizikom od takozvanog „moždanog udara“ ili TIA (prolazni ishemijski napadi) kod sredovječnih i starijih odraslih osoba.


Savjeti za uklanjanje stresa na poslu

Za mnoge od nas stres na poslu je neizbježan, ali postoje strategije koje možete koristiti za smanjenje pritiska na svoj um i tijelo.


"Budući da stres dovodi do nezdravog ponašanja, prevladavanje tih ponašanja ključno je za smanjenje rizika od moždanog udara", kaže dr. Katzan. "Možete poduzeti korake dok ste na poslu kako biste smanjili napetost."


Evo nekoliko jednostavnih načina uklanjanja stresa na poslu i kod kuće:


  • Udahnite duboko, meditirajte ili isprobajte jogu kako biste opskrbili mozak potrebnim kisikom i poboljšali svoje fizičke sposobnosti.

  • Koristite smirujuće aplikacije ili muziku da poboljšate svoje raspoloženje.

  • Ustanite i krećite se nekoliko puta tokom radnog dana ili kreirajte dostižni program vježbanja koji možete raditi prije ili poslije radnog dana.

  • Ograničite unos alkohola.

  • Obavezno pronađite vremena za kuhanje ili donošenje zdravog ručka ili večere nakon posla.

  • Oživite svoj prostor biljkama i nježnim bojama kako biste stvorili ugodan prostor za bavljenje svojim poslom.

  • Usredotočite se na jedan zadatak istovremeno i prepoznajte kada završite zadatke jer multitasking često može dovesti do povećanja nivoa stresa.

"Najvažnije je svako malo smanjiti, izbjegavati nezdrava ponašanja, razvijati zdrave prehrambene navike i svakodnevno se baviti nekom vrstom fizičke aktivnosti", kaže ona. "Ako je vaš posao izuzetno stresan, pripazite na krvni pritisak i posjetite svog ljekara ako stres postane neukrotiv."

18 views

Recent Posts

See All