Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Mogu li uraditi CT ili MRI ako imam peacemaker/stent?

Ako imate ugrađeni uređaj kao što je pacemaker, srčani zalistak, stent ili implantabilni kardioverter defibrilator (ICD), vjerovatno ste svjesni da detektor metala reaguje na vas na aerodromu.


Vaš uređaj koji sadrži metal reaguje s bilo kojim detektorom koji reagira na metal.


Pa ako vaš ljekar kaže da trebate magnetsku rezonancu ili CT, hoće li to stvoriti probleme vama ili vašem uređaju?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan da ili ne - ovisi o vrsti uređaja koji imate.


CT snimke sigurne su za sve uređaje


CT (računalna tomografija) skeniranje stvara presjek vašeg tijela kroz seriju rendgenskih slika. Ako vam je ugrađen bilo koji uređaj u prsa ili tijelo, sigurno vam je napraviti CT skeniranje. Nema ograničenja.


Iako skeniranje neće utjecati na vaš uređaj, ako je na strani koju trebate snimiti, vaš uređaj ponekad može utjecati na kvalitetu slike.


Neki od tih uređaja - posebno veći, poput uređaja za pomoć lijevoj klijetki i nekih defibrilatora i pacemakera - mogu stvoriti guste trake koji djelomično zaklanjaju slike koje dobivamo CT-om.


MRI pregledi sigurni su za neke uređaje

MRI (magnetska rezonancija) koristi veliki kružni magnet i radio valove za stvaranje jasnih kompjuterskih slika tijela.


Većina srčanih zalistaka i stenta za koronarne arterije koji su trenutno na tržištu i ugrađuju se pacijentima mogu sigurno proći MRI skenerom.


Međutim, desetljećima smo smatrali nesigurnim da pacijenti s pacemakerima i defibrilatorima uđu u MRI skener.


Međutim, u novije vrijeme proizvođači su razvili nekoliko pacemakera i defibrilatora koji se mogu skenirati MRI.


Ne nazivamo ih" MRI-sigurnim . MRI-kompatibilnim - mogu se obaviti MRI snimke pacijenata s tim uređajima, iako postoje određena ograničenja.


Na primjer, postoji doza opreza oko toga koliko MRI‘ energije ’koristimo. Stoga možemo ograničiti vrijeme koje provodimo skenirajući pacijenta i ograničiti vrste slika koje dobivamo.


Stariji uređaji mogu predstavljati probleme

Ako imate stariji elektrostimulator srca koji nije uvjetovan magnetskom rezonancom, ljekar vam ne bi preporučio da uradite magnetnu rezonancu.


Međutim, postalo je dostupno više podataka koji pokazuju da čak i pacijenti s MRI uređajima mogu imati MRI snimke pod pažljivo nadziranim uvjetima.


Tokom magnetske rezonancije, električna energija primijenjena na magnet stvara izmjenično magnetsko polje. Ako ste žicu postavili unutar tog naizmjeničnog magnetskog polja, mogla bi generirati struju i zagrijati se. U elektrostimulatore srca i defibrilatore u tijelo i srčani mišić ugrađuju se metalni "vodiči" slični žicama. Vodiči koji dolaze unutar izmjeničnog magnetskog polja MRI skenera mogu stvoriti električnu energiju ili se zagrijati, dok dodiruju vaše srce.


Brinemo se zbog zagrijavanja ili čak potencijalnog sagorijevanja srčanog mišića, što bi se moglo pretvoriti u ožiljak.

Također, budući da razvijamo struju unutar olova, postoji briga za stimuliranje srca tako da ono počne nenormalno kucati i stvarati aritmiju u srcu.Znajte koji uređaj imate

Kad nabavite ugrađeni uređaj, poput pacemakera ili defibrilatora, dobit ćete karticu koja identificira taj uređaj. Sadrži proizvođača, naziv modela i broj modela, web mjesto i telefonski broj koji trebate nazvati s pitanjima. Čuvajte tu karticu.PROMO&CME

COVIDINFO je resurs kliničkog znanja koji služi pacijentima i ljekarima i pruža  informativne članke, protokole i najbolje prakse utemeljene na konsenzusu svjetskih stručnjaka i najnovijih medicinskih informacija.

Kontakt

Tešanjska 24a

71000 Sarajevo

PROMO&CME

emina@mojaklinika.ba

Društvene mreže

Partneri projekta

© 2021 by PROMO&CME