Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Muška neplodnost

Šta je muška neplodnost?

Neplodnost je bolest reproduktivnog sistema koja narušava jednu od najosnovnijih tjelesnih funkcija: začeće djece. Praktično se definira kao nesposobnost para da postigne trudnoću nakon godinu dana nezaštićenog odnosa. Neplodnost je čest problem, jer se više od 5 miliona parova u Sjedinjenim Državama bavi tim problemima. Neplodnost pogađa jednog od svakih šest parova koji pokušavaju zatrudnjeti.

U najmanje polovini svih slučajeva neplodnosti, muški faktor je glavni uzrok koji tome doprinosi. To znači da oko 10% svih muškaraca koji pokušavaju zatrudnjeti pati od neplodnosti.

Brzi napredak u istraživanju muške reprodukcije doveo je do dramatičnih promjena u sposobnosti dijagnoze i liječenja muške neplodnosti. Većini parova koji pate od neplodnosti sada se može pomoći u samostalnom začeću djeteta.


Šta uzrokuje mušku neplodnost?

Začeće je složen proces koji ovisi o mnogim čimbenicima:

  • proizvodnja zdrave sperme od strane muškarca i zdravih jajnih stanica od žene;

  • deblokirane jajovode koji omogućavaju spermiju da dođe do jajašca;

  • sposobnost sperme da oplodi jajnu stanicu kada se sretnu; sposobnost oplođenog jajašca (embrija) da se ugradi u maternicu žene;

  • i dobar kvalitet embriona.

Konačno, da bi se trudnoća nastavila do kraja, embrion mora biti zdrav i hormonsko okruženje žene adekvatno za njegov razvoj. Kada je oslabljen samo jedan od ovih čimbenika, može doći do neplodnosti. Muška neplodnost može se povezati sa nesposobnošću muškarca da stvori spermatozoide, što je u medicinskom smislu poznato kao azoospermija. Ili se može povezati s proizvodnjom niske ili loše kvalitete sperme, oligospermije. Ostali problemi koji se mogu pojaviti uključuju neispravnu spermu koja ne može živjeti dovoljno dugo da oplodi jajnu stanicu i genetske bolesti koje narušavaju plodnost. Dobra vijest je da se mnogi slučajevi muške neplodnosti mogu liječiti, što omogućava parovima da postignu svoj cilj stvaranja porodice.


Koji su simptomi muške neplodnosti?

Pored nemogućnosti začeća djece, postoje i mnoga druga pitanja koja prate mušku neplodnost.

Psihološka i emocionalna pitanja

Statistika govori samo dio priče o muškoj neplodnosti. Mnogo je teže opisati psihološki i emocionalni utjecaj neplodnosti na par koji želi imati djecu. Često začeće djeteta postaje glavni fokus njihovog života. Osjećaj depresije, gubitka, tuge, nedostatka i neuspjeha čest je kod muškaraca, kao i kod žena koje žele zatrudniti. Pojedinci ili parovi koji imaju bilo koji od ovih osjećaja potiču se da potraže stručnu pomoć savjetnika ili psihologa s iskustvom u rješavanju problema s neplodnošću. Stručnjak vam može pomoći da se realno nosite sa situacijom i pružiti podršku čak i dok prolazite kroz liječenje.

Kako se dijagnosticira muška neplodnost?

Dijagnoza započinje kompletnim fizičkim pregledom muškarca kako bi se utvrdilo njegovo opće zdravstveno stanje i utvrdili svi fizički problemi koji mogu utjecati na njegovu plodnost. Doktor takođe intervjuira par o njihovim seksualnim navikama. Ako fizički pregled i anamneza ne ukazuju na bilo koji razlog zbog kojeg par ne može zatrudnjeti, sljedeći korak je provođenje ispitivanja radi utvrđivanja uzroka neplodnosti.

Za muškarce započinjemo detaljnom analizom sperme.Ove informacije su neprocjenjive za planiranje odgovarajućeg liječenja za svaki par. Možete se podvrgnuti i dodatnim testovima, uključujući ispitivanje hormona kako biste bili sigurni da vaše tijelo proizvodi pravu razinu hormona povezanih s plodnošću i / ili genetskim testiranjem kako bi se procijenio čovjekov genetski potpis i njegova DNK.

Rutinska analiza sjemena, daje najopsežniju procjenu kvalitete sjemena i smatra se temeljem temeljne obrade neplodnosti para. Uključuje određivanje zapremine sperme, pH, koncentracije sperme, ukupnog broja sperme, procenta pokretljivosti, brzine, linearnosti, morfologije, boje i viskoznosti.

Kako se liječi muška neplodnost?

Sa modernom tehnologijom i metodama, broj mogućnosti liječenja muške neplodnosti se proširio. Ovisno o uzroku neplodnosti, liječenje može uključivati:

  • Medicinska terapija za neplodnost muškaraca

Kada je proizvodnja sperme preniska za postizanje trudnoće, lijek za povećanje broja proizvedene sperme je opcija. Za muškarce s niskim nivoom hormona možda će biti potrebna hormonska terapija kako bi se ispravila ravnoteža.


Ovisno o uzroku neplodnosti, možda će biti potreban operativni postupak za ispravljanje nedostatka ili uklanjanje prepreke. Najčešći postupci koji se izvode uključuju preokret vazektomije i popravak varikokele.

Preokret vazektomije i mikrohirurška rekonstruktivna hirurgija Preokret vazektomije - vazovazostomija ili vazoepididimostomija - uobičajeni su postupci koje radimo u ambulanti. U oba postupka, hirurg ponovo spaja vas deferens, cijev u skrotumu kroz koju prolazi sperma. Gledajući vas deferens kroz hirurški mikroskop velike snage, hirurg pažljivo spaja krajeve natrag.

Blokade u semenovodu popravljaju se sličnom tehnikom. Vas deferens je hirurški podijeljen, blokada se uklanja i krajevi cijevi se ponovno spajaju. Do začepljenja epididimisa može doći i zbog infekcije ili ozljede. Bez obzira na uzrok, hirurg će riješiti problem zaobilazeći blokadu epididimisa u postupku koji se naziva vazoepididimostomija.


In vitro oplodnja

Za neke parove koji se bave muškom neplodnošću, in vitro oplodnja (IVF) je odabir liječenja. Tijekom IVF postupka jajnici se stimuliraju lijekovima za plodnost koji se mogu injektirati da uzrokuju sazrijevanje više jajnih stanica. Kad su jaja spremna, sakupljaju se manjim postupkom. Gnojidba se postiže izlaganjem jajašaca spermi u posudi za uzgoj ili direktnim ubrizgavanjem pojedinačne sperme u svako zrelo jaje, proces koji se naziva intracitoplazmatska injekcija sperme (ICSI). Nakon oplodnje, razvoj embrija prati se u naredna tri do pet dana, a zatim se dva do tri embrija stave u matericu malim kateterom umetnutim kroz grlić maternice.


Otprilike 1% svih neplodnih muškaraca rođeno je s urođenim odsustvom semenovoda, što je „biološki ekvivalent" vazektomije. Nažalost, ne postoje umjetne cijevi koje mogu zamijeniti vaš deferens. Međutim, sada smo u mogućnosti pomoći takvim muškarci začeće nehirurškim postupkom kako bi izvadili spermu iz sićušnih kanala epididimisa, zamrznuli ih i kasnije koristili za vantjelesnu oplodnju (IVF) ubrizgavanjem pojedinačne sperme direktno u jajnu stanicu. "Neopstruktivna" azoospermija je stanje u kojem muškarac nema spermu u ejakulaciji. U oko 50% muškaraca s ovim stanjem spermija se može naći u testisima pomoću mikroskopa.

2 views

Recent Posts

See All