Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Oporavak od srčanog udara

Srčani udar životni je događaj, koji može imati ozbiljne posljedice za vas i vašu porodicu. Zahtijeva novi pristup vašem načinu života kao dio oporavka, ali ne mora nužno pokvariti ostatak vašeg života.


Potpuni oporavak nakon srčanog udara moguć je za preživjele pacijente, a većina ih može nastaviti s normalnim ili gotovo normalnim načinom života. Međutim, potrebno je učiniti sve kako biste spriječili drugi srčani udar ili razvoj zatajenja srca.


Gledajte na srčani udar kao na priliku da se preusmjerite na zdrave navike i kontrolišete svoje faktore rizika za buduće kardiovaskularne bolesti.


Donosimo vam par preporuka na putu ka oporavku :


Uzimajte svoje lijekove na vrijeme

Ljekar će vam propisati lijekove koji dokazano spašavaju živote nakon srčanog udara. Ti lijekovi obično uključuju aspirin, antitrombocitni lijek, beta-blokator, statin i, često, inhibitor enzima koji pretvara angiotenzin.


Studije su pokazale da je za preživjele od srčanog udara koji ne uzimaju svoje lijekove redovno i na vrijeme mnogo vjerojatnije da će umrijeti u roku od godine dana od onih koji uzimaju lijekove kako je propisano.


Uzimanje ovih lijekova može smanjiti mogućnost drugog srčanog udara za 25% ili više.


Budući da su ti lijekovi neophodni, ne biste ih trebali prestati uzimati bez odobrenja lljekara. Njihovo zaustavljanje može povećati rizik od srčanog udara koji slijedi.

Više o lijekovima za srce pisali smo ovdje.Poradite na svojoj težini

Možda je vaša prehrana ili težina bila dio onoga zbog čega ste razvili dijabetes tipa 2, pretilost ili hipertenziju - glavne faktore rizika za srčane bolesti. Ako je to slučaj, vaš je srčani udar možda bio znak za uzbunu i potrebu za promjenom prehrambenih navika.


Dijeta zdrava za srce eliminira trans masnoće, ograničava unos zasićenih masti i natrija te naglašava prirodnu hranu bogatu vlaknima, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica. Možda ćete trebati uključiti i fizičku aktivnost i kontrolu vaših porcija.


Prestanite pušiti

Ako pušite, sada je vrijeme za prestanak pušenja. Pušenje je najgora stvar koju možete učiniti svom srcu. Smanjivanje rezanja ne djeluje: Pušenje samo jedne cigarete dnevno povećava rizik od srčanog udara za 50% kod muškaraca i 75% kod žena.


Pasivno pušenje također nije sigurno. Preživjeli srčani napadi imaju 61% veću vjerojatnost da će imati drugi srčani udar ili anginu u roku od 30 dana kada su izloženi pasivnom dimu.


Ne, elektroničke cigarete nisu sigurna zamjena za duhanske cigarete. Oni su manje toksični, ali isparavanje povećava krvni pritisak i oksidativni stres, a istovremeno pogoršava endotelnu disfunkciju, proces koji dovodi do ateroskleroze. Uz to, mnoge e-cigarete sadrže štetne aditive, poput pesticida i teških metala.


Pazite na svoje mentalno zdravlje

Depresija nakon srčanog udara česta je i može vam skratiti život. Ne zanemarujte njene simptome.


Ako izgubite zanimanje za ljude ili aktivnosti u kojima ste ranije uživali, ovo je možda znak da trebate potražiti pomoć od medicinskog stručnjaka. Razgovor sa ljekarom i eventualno uzimanje antidepresiva,pomoći da se osjećate bolje.


Okružite se podrškom

Preživjeli ste "velikog", pa zašto ne biste proslavili život? Slobodno nastavite društveni život čim za to imate snage. Otkrićete da će vam sudjelovanje u aktivnostima u kojima uživate s prijateljima koje njegujete dati obnovljeni osjećaj optimizma i sunčaniji pogled na život.Gledajte naprijed, a ne iza

Oporavak od srčanog udara može vas potresti do srži, ali također može i obnoviti vaš životni entuzijazam. Razmislite o izreci: "Ono što vas ne ubije može vas ojačati." Okružite se ljudima koji će vam pomoći da postanete zdravija, sretnija osoba nego što ste bili prije.


Jedite bolje, vježbajte, prestanite pušiti, uzmite lijekove i uživajte u svom životu. Ove jednostavne stvari mogu vas nagraditi boljim zdravljem nego što ste imali prije srčanog udara19 views

Recent Posts

See All