Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Pacijenti pitaju : "Da li dovoljno vježbati samo vikendom?"

Updated: Jan 12

Kratki odgovor od stručnjaka za srce Prim. Dr Emira Talirevića

Pitanje: Čini mi se da ne nalazim vremena za vježbanje tokom sedmice. Hoću li i dalje imati iste rezultate od jednog ili dva duža treninga tokom vikenda?

O: Trenutne zdravstvene preporuke zahtijevaju 150 minuta umjerenog vježbanja ili 75 minuta energičnog vježbanja svake sekunde.

U idealnom slučaju, tjelesnu aktivnost rasporedili biste na cijelu sedmicu. Ali ako svoje sedmične ciljeve vježbanja možete postići samo tokom vikenda, još uvijek pomažete tijelu. Jedno istraživanje iz 2017. pokazalo je da su ljudi koji su tokom jedne ili dvije sesije uložili 75 minuta snažne fizičke aktivnosti ili 150 minuta umjerenog vježbanja sedmično imali manju vjerovatnost da će umrijeti od karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i drugih uzroka nego neaktivni ljudi. Nalazi su u skladu s onim što su pokazale druge studije: Vježbanjem možete produžiti život. Čak i ako vježbate manje od preporučene sedmične količine, i dalje možete očekivati određeno smanjenje zdravstvenih rizika. Zato nemojte da zbog nemogućnosti vježbanja većinu dana u sedmici bude razlog da u potpunosti izbjegavate fizičku aktivnost. Bilo koja vježba je bolja od neaktivnosti. Ako samo vikendom možete vježbati, i to će dati rezultate.


1 view