Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Povišen holesterol - sve što trebate znati

Šta je holesterol?

Holesterol je vrsta lipida. To je voštana supstanca slična masti koju vaša jetra proizvodi prirodno. Vitalno je za stvaranje ćelijskih membrana, određenih hormona i vitamina D.

Holesterol se ne rastvara u vodi, pa ne može sam proći kroz vašu krv. Da bi pomogla u transportu holesterola, vaša jetra proizvodi lipoproteine.


Lipoproteini su čestice napravljene od masti i proteina. Kroz krvotok prenose holesterol i trigliceride (drugu vrstu lipida). Dva glavna oblika lipoproteina su lipoprotein male gustine (LDL) i lipoprotein velike gustine (HDL).


Ako vaša krv sadrži previše LDL holesterola (holesterola koji prenosi lipoprotein niske gustine), poznat je kao visok holesterol. Ako se visoki holesterol ne liječi, može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, uključujući srčani ili moždani udar.

Visok holesterol obično ne uzrokuje simptome. Zbog toga je važno redovito kontrolirati nivo holesterola.


LDL holesterol, ili “loš holesterol”

Lipoprotein male gustine (LDL) često se naziva „lošim holesterolom“. koji nosi holesterol u vaše arterije. Ako su vaše razine LDL holesterola previsoke, on se može se nakupiti na zidovima vaših arterija.


Nakupljanje je poznato i kao plak holesterola. Ova pločica može suziti vaše arterije, ograničiti protok krvi i povećati rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Ako krvni ugrušak blokira arteriju u vašem srcu ili mozgu, to može izazvati srčani udar ili moždani udar.


HDL holesterol, ili „dobar holesterol“

Lipoprotein visoke gustine (HDL) ponekad se naziva „dobrim holesterolom“. Pomaže u vraćanju LDL holesterola u jetru kako bi se uklonio iz tijela. Ovo pomaže u sprječavanju nakupljanja kolesterola u arterijama.


Kada imate zdrav nivo HDL holesterola, to može smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti srca i moždanog udara.


Trigliceridi, druga vrsta lipida

Trigliceridi su druga vrsta lipida. Razlikuju se od holesterola. Iako vaše tijelo koristi holesterol za izgradnju ćelija i određenih hormona, ono koristi trigliceride kao izvor energije.


Kada pojedete više kalorija nego što vaše tijelo odmah može iskoristiti, te kalorije pretvara u trigliceride. Čuva trigliceride u vašim masnim ćelijama. Takođe koristi lipoproteine za cirkulaciju triglicerida kroz vaš krvotok.


Ako redovito jedete više kalorija nego što vaše tijelo može koristiti, nivo triglicerida može biti visok. To može povećati rizik od nekoliko zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca i moždani udar.


Kontrola nivoa holesterola

Ako imate 20 godina ili više, preporučujemo provjeru nivoa holesterola najmanje jednom u četiri do šest godina. Ako u anamnezi imate povišen holesterol ili druge faktore rizika za kardiovaskularne bolesti, liječnik će vam možda preporučiti da češće testirate nivo holesterola.


Vaš liječnik može koristiti lipidni panel za mjerenje ukupnog nivoa holesterola, kao i nivoa LDL, HDL i triglicerida. Ukupni nivo holesterola je ukupna količina holesterola u krvi. Uključuje LDL i HDL holesterol.


Ako su vam razine ukupnog ili LDL holesterola previsoke, liječnik će vam dijagnosticirati visok nivo holesterola. Visok holesterol je posebno opasan kada su vaši nivoi LDL previsoki, a nivo HDL prenizak.SAVJETI

  • Obratite pažnju na zasićene i transmasti na etiketama hrane, kao i na dodane šećere. Što manje ovih konzumirate, to bolje. Ne više od 10 posto dnevnih kalorija treba dolaziti iz zasićenih masti ili dodanih šećera.

  • Ne brinite se jedete li dovoljno holesterola. Vaše tijelo proizvodi dovoljno bez obzira konzumirate li ga ili ne.

  • Jedite više zdravih, nezasićenih masti. Pokušajte zamijeniti puter ekstra djevičanskim maslinovim uljem u kuhanju, kupujte nemasne komade mesa i grickajte orašaste plodove i sjemenke umjesto pomfrita ili prerađene grickalice.