Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Superhrana za dijabetes

„Superhrana“ je pojam koji koriste mnoge kompanije za proizvodnju hrane i pića kao način promocije hrane za koju se smatra da ima zdravstvenu korist. Donosimo vam listu namirnica koje su bogate vitaminima, mineralima, antioksidantima i vlaknima koja su dobra za cjelokupno zdravlje, a mogu također pomoći u prevenciji bolesti.


Grah

Bubrežni, pinto, mornarski ili crni grah prepuni su vitamina i minerala poput magnezijuma i kalijuma. I oni su vrlo bogati vlaknima.


Grah sadrži ugljikohidrate, ali ½ šoljice također pruža toliko proteina kao komad mesa bez zasićenih masti. Da biste uštedjeli vrijeme, možete koristiti konzervirani grah, ali obavezno ga ocijedite i isperite kako biste se riješili što više dodane soli.


Tamno zeleno lisnato povrće

Špinat i kelj su tamnozeleno lisnato povrće prepuno vitamina i minerala kao što su vitamini A, C, E i K, gvožđe, kalcijum i kalijum. Ova moćna hrana ima malo kalorija i ugljikohidrata. Pokušajte dodati tamno lisnato povrće u salate, supe i variva.


Citrusno voće

Grejp, naranče, limuni i limeta ili odaberite svoje omiljene da biste dobili dio dnevne doze vlakana, vitamina C, folata i kalijuma.


Slatki krompir

Škrobno povrće prepuno vitamina A i vlakana. Također su dobar izvor vitamina C i kalijuma.


Žudite za nečim slatkim? Probajte batat umjesto običnog krompira, a na njega pospite cimet.


Bobice

Koje su vaše omiljene: borovnice, jagode ili neka druga sorta? Bez obzira na to, svi su oni prepuni antioksidansa, vitamina i vlakana. Bobice mogu biti izvrsna opcija za zadovoljenje vaše potrebe za slatkim i pružaju dodatnu prednost vitamina C, vitamina K, mangana, kalijuma i vlakana.


Paradajz

Dobra vijest je da bez obzira kako volite paradajz, pire, sirov ili u umaku, jedete vitalne hranjive sastojke poput vitamina C, vitamina E i kalijuma.


Riba bogata omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masti mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upala. Riba bogata ovim zdravim masnoćama ponekad se naziva i „masnom ribom“. Losos je dobro poznat u ovoj grupi. Ostale ribe s visokim sadržajem omega-3 su haringa, sardine, skuša, pastrmka i albacore tuna. Odaberite ribu koja se peče na žaru kako biste izbjegli ugljikohidrate i suvišne kalorije u ribi koja se prži. Standardi medicinske njege dijabetesa Američkog udruženja za dijabetes preporučuju jedenje ribe (uglavnom masne ribe) dva puta sedmično osobama s dijabetesom.


Orašasti plodovi

Orašasti plodovi mogu uveliko pomoći u dobivanju ključnih zdravih masnoća, zajedno s pomaganjem u upravljanju glađu. Pored toga, nude magnezijum i vlakna. Neki orašasti plodovi i sjemenke, poput oraha i sjemenki lana, dobar su izvor omega-3 masnih kiselina.


Integralne žitarice

To je cjelovito zrno za kojim tragate. Prvi sastojak na etiketi trebao bi sadržavati riječ "cjelina". Cjelovite žitarice bogate su vitaminima i mineralima poput magnezijuma, vitamina B, hroma, željeza i folata. Oni su također odličan izvor vlakana. Neki primjeri cjelovitih žitarica su cjeloviti zob, kvinoja, cjeloviti ječam i farro.


Mlijeko i jogurt

Možda ste čuli da mlijeko i jogurt mogu pomoći u izgradnji snažnih kostiju i zuba. Pored kalcijuma, mnogi proizvodi od mlijeka i jogurta obogaćeni su kako bi postali dobar izvor vitamina D. Pojavljuju se nova istraživanja o povezanosti vitamina D i dobrog zdravlja. Mlijeko i jogurt sadrže ugljikohidrate koji će biti faktor u planiranju obroka kada imate dijabetes. Potražite proizvode od jogurta koji sadrže manje masti i dodanog šećera.31 views

Recent Posts

See All