Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Trećina pacijenata koji su prebolovali COVID-19 ima dugotrajne simptome

Otprilike 33% pacijenata s COVID-19 koji nisu bili dovoljno bolesni da im je potrebna hospitalizacija i dalje se mjesecima kasnije žale na simptome poput umora, gubitka mirisa ili okusa i "moždane magle", otkrili su istraživači sa Sveučilišta Washington (UW)."Iznenadilo nas je da trećina ljudi s blagom bolešću još uvijek ima simptome", rekla je vodeća istraživačica Jennifer Logue. Znanstvena je istraživačica s Odjela za alergije i zarazne bolesti UW-ovog odjela za medicinu u Seattlu. "Ako prebolujete koronavirus, velika je vjerojatnost da ćete imati dugotrajne posljedice virusa."


Ovi rezultati pokazuju zašto bi se svi trebali zaštititi od infekcije koronavirusom, s obzirom na to da je 177 pacijenata s područja Seattla koji su praćeni u studiji bilo relativno mladih i zdravih, rekla je dr. Kristin Englund, specijalistica za zarazne bolesti koja vodi oporavak od COVID-a na u klinici Cleveland.


Više od 90% pacijenata (prosječna dob: 48) pretrpjelo je samo blagu do umjerenu infekciju COVID-19 i nije im bila potrebna hospitalizacija, rekli su autori studije. Rijetki su imali zdravstvenih problema zbog kojih bi mogli riskirati ozbiljnu infekciju COVID-19 (na primjer, samo je 13% imalo visoki krvni pritisak, 5% imalo je dijabetes i 4,5% je aktivno pušilo).


"Nismo usmjereni samo na naše hospitalizirane pacijente", rekao je Englund. "Postoji puno pacijenata koji još uvijek mogu imati ove trajne i stvarno promjenjive simptome.".Gotovo 28 miliona infekcija COVID-19 zabilježeno je u Sjedinjenim Državama, što bi moglo značiti milione Amerikanaca koji pate od simptoma koji traju posljednjih mjeseci, rekla je.


Logueov tim utvrdio je da se potencijal za dugotrajnim simptomima od infekcije COVID-19 lagano povećavao s godinama.


Otkriće je iznosilo oko 27% pacijenata između 18 i 39 godina, u usporedbi s 30% onih između 40 i 64 i 43% onih u dobi od 65 i više godina.


Prema dr. Davidu Hirschwerku, ljekaru za zarazne bolesti iz Northwell Healtha u Manhassetu u New Yorku, "čini se da je vjerojatnost da se to dogodi ovisila o dobi, a stariji pacijenti vjerojatnije će prijaviti trajne zdravstvene učinke nakon početne infekcije."


Iako je studija Sveučilišta u Washingtonu mala, brojevi prijavljeni iz Seattla slični su onima koje medicinski centri vide drugdje u Sjedinjenim Državama i širom svijeta, rekao je dr. Thomas Gut, direktor ambulantne službe Sveučilišne bolnice Staten Island u New Yorku. York City.


"Izvanredno je kako sada imamo različite skupove podataka iz Engleske, Kanade, Kine i SAD-a i svi nekako vidimo sličan obrazac", rekao je Gut.


Taj obrazac potvrđuje da je virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19 "malo gadniji od mnogih drugih virusa s kojima smo se morali suočiti", rekla je dr. Ravindra Ganesh, internistica na klinici Mayo u Rochesteru.


Takvi dugoročni simptomi obično su povezani s virusima poput Epstein-Barra, zapadnog Nila i chikungunye, koji su svi puno manje zarazni od novog koronavirusa, rekli su Ganesh i Gut.


"Ima ozbiljnost koja je bliža onima nego najčešćim virusnim patogenima", rekao je Ganesh.


Sveukupno, gotovo 33% pacijenata s COVID-19 koji su patili od bolesti kod kuće i 31% hospitaliziranih pacijenata prijavilo je barem jedan simptom bolesti koji je potrajao nekoliko mjeseci kasnije, otkrili su istraživači.


Najuporniji simptomi kod pacijenata u Seattlu bili su umor (14%) i gubitak mirisa i okusa (14%).


Prigovori o moždanoj magli ili pamćenju zabilježeni su kod otprilike 2% pacijenata, ali ovo postaje jedan od najozloglašenijih simptoma dugog COVIDA, rekli su Gut i ​​Ganesh.


"Moždana magla posebno oslabljuje ljude koji rade puno intelektualnog posla i često rade od kuće putem kompjutera", rekao je Ganesh. "Jednostavno se ne mogu toliko dugo usredotočiti na kompjuter, a jaka svjetla im smetaju i zadaju im glavobolju. Jednostavno nisu toliko produktivni kao nekada, a to im jako smeta."


Gotovo 31% pacijenata reklo je da sada ima lošiju zdravstvenu kvalitetu života u usporedbi s prije nego što su dobili COVID-19, izvijestili su istraživači.


Još nije jasno zašto COVID-19 uzrokuje ove trajne učinke.


Mnogi su virusi sposobni stvoriti ono što je poznato kao "post-virusni sindrom", što stručnjaci opisuju kao zdravstvene probleme koji traju dugo nakon što je infekcija napustila tijelo. To su rezultat upale ili drugih oštećenja koja nastaju dok se imunološki sustav bori protiv infekcije.


Ali postoje dokazi da bi se barem neki dugoročni simptomi COVID-19 mogli izravno pripisati samom koronavirusu, rekao je Gut.


"Budući da ima izravni učinak na živce našeg nosa, mislimo da vjerojatno postoji utjecaj na strukturu mozga. Znamo da definitivno postoje promjene u našim plućima koje se iz njega javljaju", rekao je Gut za COVID-19. "To ima dalekosežne implikacije koje tek sada počinjemo shvaćati jer tek počinjemo kategorizirati sindrom."


Istraživanje je objavljeno online 19. februara na JAMA Network Open.Reference:

Jennifer Logue, BS, research scientist, division of allergy and infectious diseases, department of medicine, University of Washington, Seattle; Kristin Englund, MD, infectious disease specialist, Cleveland Clinic, Ohio; David Hirschwerk, MD, attending infectious disease doctor, Northwell Health, Manhasset, N.Y.; Thomas Gut, DO, associate chair, medicine, and director, ambulatory care services, Staten Island University Hospital, New York City; Ravindra Ganesh, MBBS, MD, internist, Mayo Clinic, Rochester, Minn.; JAMA Network Open, Feb. 19, 2021, online
Recent Posts

See All