Promologo_edited_edited.png
  • Prim. Dr Emir Talirevic

Virusni meningitis

Updated: Jan 12

Kada kažemo meningitis, obično se pomisli na po život opasnu bakterijsku infekciju mekih moždanih ovojnica koju prati dramatična klinička prezentacija i obično brzo pogoršanje kod samog pacijenta. Ono što nije poznato jeste da su virusne forme meningitisa puno češće, ali obično prolaze nedetektovane, dijelom radi blažeg i benignog kliničkog toka, a dijelom radi teže konačne potvrde ove dijagnoze.


Kroz niz godina, razvoj različitih vakcina je dramatično uticao na učestalost uzročnika virusnog meningitisa. Kao posljedica ovih vakcinacija, danas su najčešći uzročnici meningitisa enterovirusi. Oboljenje se najčešće sreće kod djece a učestalost po različitim studijama varira i kreće se oko 27 slučajeva na 100.000 pacijenata.


Na žalost, klinička slika virusnog meningitisa u potpunosti liči na sliku bakterijskog meningitisa. Pacijenti se javljaju sa naglim nastankom groznice koju prati glavobolja, ukočenost vratne muskulature, smetnje pri gledanju u svjetlo te dosta često mučnina i povraćanje. U ovakvim situacijama, nužno je uraditi pretragu koja se naziva lumbalna punkcija koja ima za cilj da isključi postojanje bakterija kao uzročnika bolesti. Naime, kod bakterijskog meningitisa, kliničko stanje pacijenta se, u odsustvu terapije, progresivno pogoršava do konačnog smrtnog ishoda dok je tok virusnog meningitisa obično benigan i dolazi do spontanog oporavka bez posljedica. Ono što je važno napoemnuti jeste da izolacija virusa koji je izazvao oboljenje nema nikakav prognostički ili terapijski značaj.


Klinička slika kod djece (ali i odraslih) može značajno da varira i čest je slučaj da su jedine smetnje groznica i iritabilnost te dijagnozu nije moguće odbaciti ukoliko ne pronađemo tipične znakove ukočenog vrata i smetnji pri gledanju na jakom svjetlu. Kod pregleda pacijenta, ključno je uraditi kompletnu neurološku evaluaciju kako bi isključili širenje infekcije na moždano tkivo (encefalitis) što se obično manifestuje nekim poremećajem svijesti ili epileptičkim napadima.

Pri pojavi simptoma koji ukazuju na mogućnost infekcije moždanih ovojnica, potrebno je odmah kontaktirati ljekara kako bi se provele dodatne analize jer zakašnjela dijagnoza bakterijske forme ovoga oboljenja potencijalno dovodi do smrtnog ishoda dok sama klinička slika nije dovoljna za razlikovanje uzročnika.

2 views

Recent Posts

See All