Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Vitamin C – utjecaj na respiratorne infekcije i imunitet

Svijet je upao u neobično stanje uslijed pojave pandemije koronavirusa. Uobičajena se svakodnevica gotovo svima promijenila s ciljem zaštite od prenošenja koronavirusne infekcije.U nastojanju jačanja vlastitog imunosnog sustava mnogi su se opskrbili ne samo sa zalihama hrane, već i određenih dodataka prehrani, među kojima je gotovo uvijek i vitamin C. Zbog toga je važno osvrnuti se na njegovu djelotvornost u prevenciji i liječenju virusnih infekcija kao i dozi te načinu unosa.

Vitamin C smatra se korisnim u prevenciji i liječenju respiratornih infekcija već dugo vremena. U središte pozornosti došao je 1970-ih godina nakon što je Linus Pauling objavio svoju knjigu Vitamin C i obična prehlada. U svojoj knjizi, Pauling je na temelju nekih prošlih istraživanja zaključio da bi uzimanje suplemenata vitamina C u dozi od 1 g na dan trebalo moći spriječiti pojavu prehlade ili ublažiti njezine simptome.

Od tada je proveden velik broj znanstvenih istraživanja u nastojanju dokazivanja ili opovrgavanja ove pretpostavke. Do sada provedena istraživanja u jednom su dijelu potvrdila važnost vitamina C u obrani od respiratornih infekcija, dok su neke pretpostavke ipak opovrgnute.


Vitamin C – esencijalni mikronutrijent

Vitamin C poznat je i pod nazivom askorbinska kiselina, zbog toga što je prvenstveno otkriven kao lijek za bolest skorbut. Vitamin C je esencijalni mikronutrijent odnosno vitamin kojega se mora unositi jer ga organizam ne može sam stvoriti. Dnevne potrebe odraslih za vitaminom C iznose oko 70 do 100 mg na dan.

Vitamin C je vitamin topljiv u vodi zbog čega se njegov suvišak ne može pohraniti u tijelu, već se izlučuje putem urina.

Vitamin C nužan je za stvaranje kolagena, a zbog toga ima ulogu i u zarastanju rana. Osim toga, vitamin C je antioksidans i pomaže u zaštiti organizma od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima odnosno oksidansima.


Potrebe za vitaminom C povećane su u određenim stanjima, kao i kod pušača. Povećan unos vitamina C potreban je kod:

  • infekcija,

  • opekotina,

  • nakon operacija,

  • ekstremnih okolišnih temperatura,

  • intoksikacije s toksičnim metalima,

  • korištenja nekih lijekova, poput aspirina, barbiturata i oralnih kontraceptiva.