Promologo_edited_edited.png
  • Promo&CME

Zašto imam ponavljajuće infekcije urinarnog trakta?

Ponavljajuće se infekcije mokraćnog sistema najčešće su kod žena starije dobi.


Zašto tako često dobijam upalu mokraćnog sistema?

Učestalo, bolno i hitno mokrenje: To su tipični znakovi da imate infekciju urinarnog trakta. Možda je i mokraća mutna i neugodnog mirisa. Ali nakon runde antibiotika osjećate se bolje. Zatim se nekoliko mjeseci kasnije simptomi vraćaju.Zašto stalno dobijate ove infekcije? I šta to govori o vašem zdravlju?

Dobra vijest je da to obično nije ništa previše ozbiljno, pogotovo ako ste žena. Ljekari se često sureću s ponavljajućim infekcijama urinarnog trakta kod žena svih starosnih grupa. Ljekari ih klasificiraju kao ponavljajuće se ako imate tri ili četiri infekcije godišnje.


Starije odrasle osobe takođe su sklonije ponavljajućim infekcijama.


I muškarci ih mogu dobiti, ali to obično znači da nešto blokira mokrenje, poput kamenaca u bubrezima ili povećane prostate. A upale mokraćnih kanala kod muškaraca obično se ne ponavljaju.


Zašto su žene i starije odrasle osobe izloženije riziku?

E. coli ili druge bakterije uzrokuju infekciju mokraćnih kanala, a to su infekcije bubrega, mokraćnog mjehura, mokraćovoda ili uretre. Žene će ih vjerovatno dobiti uglavnom zbog svoje anatomije.


Uretra žene je kraća od muške i bliža je anusu. Uretra je takođe blizu vagine koja može sakupljati bakterije tokom seksa. Dakle, bakterije i iz anusa i iz vagine imaju lak pristup ženskim mokraćnim kanalima.


Žene u postmenopauzi također su izložene većem riziku, jer promjene pH u vagini čine nju osjetljivijom na infekcije.


I muškarci i žene vjerovatnije će dobiti UTI s godinama. Određena medicinska stanja, poput prolapsa bešike kod žena i povećane prostate kod muškaraca, uzrokuju nepotpuno pražnjenje bešike kod starijih odraslih osoba. Urin koji predugo ostaje u mokraćnom mjehuru može potaknuti rast bakterija.


Neki noviji lijekovi za dijabetes također mogu promovirati šećer u urinu i stvoriti uvjete idealne za UTI.


Zašto se ove infekcije vraćaju uprkos liječenju?

Postoji mnogo oralnih antibiotika koji liječe infekcije urinarnog trakta. Ponekad ljekar prepiše jedan lijek, a zatim se prebaci na drugi nakon što urinokultura utvrdi koje su bakterije prisutne i odgovorne za infekciju. Prilagođavanje lijeka može potrajati, a u međuvremenu se mogu pojaviti ponovljene infekcije.


Ponekad se osoba počne osjećati bolje i odluči prestati uzimati antibiotik - suprotno uputama ljekara- a uskoro slijedi još jedna infekcija.


Ali čak i ljudi koji uzimaju lijekove kako im je propisao ljekar mogu dobiti ponovljene infekcije.


Ako ste mlađa žena koja je seksualno aktivna, ljekar vam može propisati antibiotik koji treba uzimati prije i nakon seksualne aktivnosti. Ženama u menopauzi krema protiv vaginalnog estrogena može pomoći u smanjenju infekcija.


Ako infekcije potraju, vaš ljekar može testirati na druge zdravstvene probleme bubrega, mokraćnog mjehura ili drugih dijelova mokraćnog sistema.


Mogu li spriječiti ponovljene upale?

Postoje koraci koji će vam pomoći da smanjite upale. Najosnovnije: Pijte puno tečnosti. Ovo potiče često mokrenje i pomaže izbacivanju bakterija.


Za žene je posebno važno pridržavanje dobrih higijenskih praksi:


  • Nakon pražnjenja crijeva, obrišite genitalije sprijeda natrag kako biste smanjili mogućnost premještanja bakterija E. coli iz rektuma u uretru.

  • Urinirajte neposredno prije i nakon seksa.

  • Nemojte tuširati ili koristiti ženske dezodoranse na genitalijama.

  • Nosite pamučno donje rublje.

  • Za starije odrasle osobe pripazite da se nose sa "problemima zadržavanja", koji su posebno problem s godinama.


Šta je sa pijenjem soka od brusnice za borbu protiv ponavljajućih upala?


"To je pitanje od milion dolara".Postoje oprečni podaci. Neće izliječiti infekciju, ali može pomoći u prevenciji, tako da je ne obeshrabrujemo.

Recent Posts

See All