Promologo_edited_edited.png
 • Promo&CME

Zdrava sperma-kako poboljšati plodnost?

Zdrava sperma nije uvijek dana. Objašnjavamo kako faktori životnog stila mogu utjecati na vašu spermu i šta možete učiniti da poboljšate plodnost.


Ako vi i vaš partner planirate trudnoću, možda se pitate o zdravlju svoje sperme. Razumijejte faktore koji mogu utjecati na plodnost muškaraca - zatim razmislite o koracima koji će vašoj spermi pomoći da postigne svoj cilj.
Šta određuje zdravlje sperme?

Zdravlje sperme ovisi o različitim faktorima, uključujući količinu, kretanje i strukturu:


 • Količina. Najvjerojatnije ćete biti plodni ako vaš ejakulat - sjeme ispušteno u jednoj ejakulaciji - sadrži najmanje 15 milijuna sperme po mililitru. Premalo sperme u ejakulaciji može otežati trudnoću jer je na raspolaganju manje kandidata za oplodnju jajne stanice.


 • Pokret. Da bi dosegao i oplodio jajnu stanicu, sperma se mora kretati - migoljiti se i plivati ​​kroz ženski vrat, maternicu i jajovode. To je poznato kao pokretljivost. Najvjerojatnije ćete biti plodni ako se barem 40% vaše sperme kreće.


 • Struktura (morfologija). Uobičajene sperme imaju ovalne glave i duge repove, koji zajedno djeluju na njihovo pokretanje. Iako nije toliko važan faktor kao količina ili pokret sperme, što više sperme imate s normalnim oblikom i strukturom, to je vjerojatnije da ćete biti plodni.


Šta uzrokuje mušku plodnost?

Razni medicinski problemi mogu pridonijeti problemima plodnosti muškaraca, uključujući:


 • Problem u hipotalamusu ili hipofizi - dijelovima mozga koji signaliziraju testise da proizvode testosteron i spermu (sekundarni hipogonadizam)

 • Bolest testisa

 • Poremećaji transporta sperme

 • Starost također može igrati ulogu. Sposobnost sperme da se kreće i udio normalne sperme imaju tendenciju smanjenja s godinama, što utječe na plodnost, posebno nakon 50. godine.


Koji je najbolji način za proizvodnju zdrave sperme?

Možete poduzeti jednostavne korake kako biste povećali šanse za proizvodnju zdrave sperme. Na primjer:


 • Održavajte zdravu težinu.

Neka istraživanja sugeriraju da je povećanje indeksa tjelesne mase (BMI) povezano sa smanjenjem broja spermija i njihovog kretanja.


 • Hranite se zdravo.

Odaberite puno voća i povrća bogatog antioksidansima - što može pomoći u poboljšanju zdravlja sperme.


 • Spriječiti spolno prenosive infekcije (SPI).

Spolno prenosive infekcije - poput klamidije i gonoreje - mogu uzrokovati neplodnost kod muškaraca. Da biste se zaštitili, ograničite broj seksualnih partnera i koristite kondom svaki put kad imate spolni odnos - ili ostanite u međusobno monogamnoj vezi s partnerom koji nije zaražen.


 • Upravljajte stresom.

Stres može smanjiti spolnu funkciju i ometati hormone potrebne za proizvodnju sperme.


 • Pokrenite se.

Umjerena tjelesna aktivnost može povećati razinu snažnih antioksidativnih enzima, koji mogu pomoći u zaštiti sperme.

Šta je zabranjeno?

Sperma može biti posebno osjetljiva na faktore okoliša, poput izloženosti prekomjernoj toplini ili otrovnim hemikalijama.


Da biste zaštitili plodnost:


 • Ne pušite.

Muškarci koji puše cigarete češće imaju nizak broj sperme. Ako pušite, zamolite svog ljekara da vam pomogne da prestanete.


 • Ograničite alkohol.

Obilno pijenje može dovesti do smanjene proizvodnje testosterona, impotencije i smanjene proizvodnje sperme. Ako pijete alkohol, činite to umjereno.


 • Izbjegavajte maziva tijekom seksa.

Iako su potrebna daljnja istraživanja utjecaja lubrikanta na plodnost, razmislite o izbjegavanju lubrikanta tijekom odnosa. Ako je potrebno, razmislite o upotrebi dječjeg ulja, ulja repice, bjelanjka ili maziva za plodnost, kao što je Pre-Seed.


Razgovarajte sa svojim liječnikom o lijekovima.

Blokatori kalcijevih kanala, triciklični antidepresivi, anti-androgeni i drugi lijekovi mogu pridonijeti problemima s plodnošću. Anabolički steroidi mogu imati isti učinak.

Pazite na toksine. Izloženost pesticidima, olovu i drugim toksinima može utjecati na količinu i kvalitetu sperme. Ako morate raditi s toksinima, učinite to sigurno. Na primjer, nosite zaštitnu odjeću i opremu i izbjegavajte kontakt kože s kemikalijama.


Povećana temperatura skrotuma može ometati proizvodnju sperme. Iako blagodati nisu u potpunosti primijenjene, nošenje širokog donjeg rublja, smanjenje sjedenja, izbjegavanje sauna i vrućih kade te ograničavanje izloženosti skrotuma toplim predmetima, poput prijenosnog računala, moglo bi poboljšati kvalitetu sperme.

Kemoterapija i terapija zračenjem raka mogu oštetiti proizvodnju sperme i uzrokovati neplodnost koja bi mogla biti trajna.Kada je vrijeme da potražite pomoć?

Usvajanje prakse zdravog načina života za promicanje vaše plodnosti - i izbjegavanje stvari koje joj mogu oštetiti - može poboljšati šanse za začeće. Međutim, ako vi i vaš partner niste zatrudnjeli nakon godinu dana nezaštićenog seksa, možda biste trebali razmotriti mogućnost neplodnosti. Stručnjak za plodnost također će možda moći utvrditi uzrok problema i pružiti tretmane koji vas i vašeg partnera vode na put prema roditeljstvu.

PROMO&CME

COVIDINFO je resurs kliničkog znanja koji služi pacijentima i ljekarima i pruža  informativne članke, protokole i najbolje prakse utemeljene na konsenzusu svjetskih stručnjaka i najnovijih medicinskih informacija.

Kontakt

Tešanjska 24a

71000 Sarajevo

PROMO&CME

emina@mojaklinika.ba

Društvene mreže

Partneri projekta

© 2021 by PROMO&CME